Auta armias! Miten puhua Lutherista lapsille ja nuorille?

Kirjoja, nukketeatteria ja evankeliumia korvanappiin. Reformaation juhlavuosi tavoittaa myös nuorison. Ehkäpä armosta puhuminen ei ole sittenkään niin kamalan vaikeaa?

Nuori2017 -tapahtuma keräsi Tampereelle alkuviikosta lähes 3 000 nuorisotyön ammattilaista. Seurakunnat ja kirkkoa lähellä olevat yhdistykset olivat innokkaasti menossa mukana omine osastoineen. Kuinka ollakaan, Kansan Raamattuseuran ständillä istui itse Martti Luther. Sieltä uskonpuhdistaja nyökytteli tervehdyksiä ohikulkeville hupparikansan edustajille.

Puolimetrinen Luther on Teatteri Sananjalan äitihahmon Merja Luukkosen käsialaa. Äänen Lutherille antaa puolestaan nuorisotyönohjaaja Mikko Piiroinen. He vakuuttavat, että Luther kannatti herättää henkiin. Seurakunnissa on ollut selkeä tarve löytää kättä pidempää, jotta reformaation 500-vuotista sanomaa saadaan kerrottua myös lapsille.

– Alkuvuodesta meillä on ollut 50 esitystä kouluissa ja päiväkodeissa ympäri maata. Loppuvuosikin on täyteen tilattu, he sanovat.

Eka vai vika -näytelmässä esiintyy myös kana, joka istahtaa Martti Lutherin pään päälle ja kotkottaa. Se naurattaa yleisöä.

– Mielikuva Lutherista on ollut turhan tosikkomainen, sanoo Merja Luukkonen.

Samalla kanan ja Martin kohtaaminen kertoo siitä, miten tärkeää olisi ymmärtää toinen toistaan. Kielimuurien ylikin.

”Armo tekee elämän rennommaksi”

Tovia myöhemmin Pipliaseuran puheenjohtaja Antti Siukonen pyytää seminaariyleisöä nostamaan vasemman käden peukun ja oikean käden etusormen pystyyn. Sitten vaihto ja tahdin nopeutus. Monella menee sormileikki vaikeaksi – ja nauruksi.

– Eikö olekin helpottavaa, kun voi nauraa omalle mokalleen? Mokailu rentouttaa, sanoo Siukonen.

Siinähän se armon ydin on. Jokainen mokaa, ja se pitää armollisesti hyväksyä. Armo tekee elämän rennommaksi.

Sormileikki on seminaarille hyvä aloitus. Se voisi olla armollinen alku myös nuortenillalle ja päiväkodin leikkihetkelle. Tai vaikka siellä kotona ennen iltapalaa.

– Eihän se armosta puhuminen niin kauheen vaikeeta olekaan! hymyilee Siukonen.

Seikkailukirja avaa armoa alakoululaisille

Kättä pidemmäksi työkaluksi Siukonen sekä Nuoren kirkon edustaja Jukka Jylhä esittelevät seikkailukirjan Auta armias! Kirjan on kirjoittanut Siukonen ja kuvituksen siihen on laatinut Harri Heikkanen.

Luterilaisuuden peruskivi armo pilkotaan Auta armias! -kirjassa noin 10-vuotiaan lapsen ymmärrykseen ulottuviksi palasiksi tarinan avulla. Kirjassa seikkailevat Martti ja Iina. Koulun kirkkovierailulla he eksyvät ja joutuvat 1500-luvun Saksaan, missä suomalainen Mikael opiskelee tohtori Lutherin opissa. Siitä alkaa lapsille armon opiskelu.

– Armo on kelpaamista, kaveruutta, kiusaamattomuutta ja uuden mahdollisuuden saamista, luettelee Siukonen.

Seikkailukirjan käyttöä tukee opettajan materiaali, joka sisältää virikeaineistoa oppitunneille, kirkkovierailuille ja seurakuntien järjestämille 10-synttäreille.

Armopuhetta vatsasta ja Markuksen evankeliumia korvanapeista

Myös vatsastapuhuva Taika-Petteri alias Petteri Hakanen on tehnyt armoa käsittelevän ohjelmapaketin yhdessä Kiisi Isotalon kanssa. Esitys sisältää vatsastapuhumisen lisäksi jonglöörausta, beatboxausta, jännitystä ja tarinaa.

Puhuvan Jakke Jääkarhun kanssa Taika-Petteri ja Isotalo kiertävät kouluissa ja kerhoissa. Heitä voi tavata myös ensi kesänä hiippakuntaleireillä, joihin odotetaan satoja 10-vuotiaita.

Katekismus on laitettu reformaation kunniaksi uuteen kuosiin. Teksti toki on entinen tuttu: kirkolliskokouksen 1999 hyväksymä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kristinoppi. Mutta Katekismuksen ulkoasu on nyt raikas, jopa humoristinen.

Kuviakin Kirkon keskusrahaston ja Suomen Pipliaseuran julkaisusta löytyy: rukousnauha, sohvaperuna ja nettihakkeri. Katekismuksen voisi kuvitella rippikoululaisen oikeaan käteen. Vasemmassahan on se älypuhelin, johon voi puolestaan parilla klikkauksella hakea näytölle DigiMarkuksen.

Kyseessä on juuri valmistunut Markuksen evankeliumin käännös, joka on käännetty alkukielestä suoraan digimuotoon. Käännös on tehty silmällä pitäen parikymppisten kielentajua, siis nykysuomea nykynuorisolle. Huhtikuun 5. päivä aukeaa nettiin materiaalipaketti osoitteessa digimarkus.fi.

Sitten vain evankeliumia korvanappiin ja menoksi.

Kuva: Päivi Ketolainen. Mikko Piiroinen ja Merja Luukkonen herättivät Lutherin henkiin Nukketeatteri Sananjalassa.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Edellinen artikkeliPiispantarkastuksen uutuus työntekijöiden hengellinen iltapäivä sai vaihtelevan vastaanoton Lohjalla
Seuraava artikkeliGospelmuusikko Pekka Simojoen ylistyslaulualbumi Nordic Praise myi kultaa – katso video

Ei näytettäviä viestejä