”Ekumeeninen yhteistyö on ollut avartava, lämmin matka”

Vuoden 2015 Ekumeeninen teko -tunnustus myönnettiin tänä vuonna Lohjalle. Sen saivat Lohjan ekumeeniset naiset ja edustamansa seurakunnat sekä kolme lohjalaista koulua.

Palkitseminen tapahtui viime viikolla Porissa Suomen Ekumeenisen Neuvoston syyskokouksessa. Tunnustus annettiin koululaisten ekumeenisesta vaellustapahtumasta, joka toteutettiin Lohjalla toukokuussa 2015.

Perusteluissa todetaan, että ekumeeninen vaellus on ennakkoluuloton aloite, joka tuo esille kristittyjen yhteyttä ja vieraanvaraisuutta. Se vahvistaa seurakuntien yhteistyötä koulun kanssa ja edistää oppilaiden oman uskonnon näkyvyyttä ja sen opetusta koulussa.

Ekumeenisen neuvoston puheenjohtaja, katolinen piispa Teemu Sippo luovutti kunniakirjat Lohjan ekumeeniset naiset -työryhmälle ja seurakunnille, joilla on edustus työryhmässä eli Lohjan Adventtiseurakunalle, Lohjan evankelis-luterilainen seurakunnalle, Lohjan Helluntaiseurakunnalle, Lohjan Lähetysseurakunnalle, Lohjan Vapaaseurakunnalle, ja ortodoksiselle Karjalan valistajien kirkolle. Palkitut koulut olivat Ojamon koulu, Tytyrin koulu ja Solbrinkens skola.

Koululaisten vaellus järjestetään ensi vuonna uudelleen

Risti – voitonmerkki -koululaisten ekumeeninen vaellus järjestettiin Lohjan keskusta-alueen koulujen viidensien luokkien oppilaille. Myös elämänkatsomustiedon oppilaat kutsuttiin mukaan. Vaellukseen osallistui noin 100 oppilasta ja he tutustuivat vaelluksen kuluessa kuuteen Lohjan keskusta-alueella sijaitsevaan kristilliseen seurakuntaan.

Oppilaille oli laadittu tehtävävihkoset, johon jokainen seurakunta oli suunnitellut kolme kysymystä. Näihin saatiin vastaukset esittelyn aikana. Lisäksi vihkosen viimeiselle sivulle kerättiin kuusi kristinuskon yhteistä perusasiaa, jotka yhdistävät kaikkia kristittyjä.

Vaelluksen kesto oli kolme tuntia. Viimeisessä seurakunnassa oppilaat aterioivat koululta saatuja eväitä. Seurakunnat tarjosivat oppilaille jäätelöt. Hyvien kokemusten perusteella Lohjan ekumeeniset naiset -työryhmä on päättänyt järjestää vaelluksen myös ensi vuonna.

”Ekumenia mahdollistaa rikkauksien jakamisen”

Kotimaa Pro sai haastatteluun ortodoksisen Karjalan valistajien kirkon Nina Hurmeen.

Milloin Lohjan ekumeeniset naiset on perustettu ja kenen aloitteesta? 

– Kokoontumisemme ovat alkaneet Maailman rukouspäivään eli Naisten kansainväliseen rukouspäivään liittyvistä yhteisistä rukousilloista. Naisten kansainvälistä rukouspäivää vietetään joka vuosi maaliskuun ensimmäisenä perjantaina. Muun muassa Suomen ekumeenisen neuvoston jäsen Eija Kemppi on ollut rukouspäivien koolle kutsujana.

Kuinka paljon väkeä ryhmäänne kuuluu?  

– Lohjan ekumeeniset naiset ei ole rekisteröity yhdistys vaan matalan kynnyksen nimike naisille, jotka haluavat kohdata toisensa ekumeenisesti rukouksessa ja yhteisessä palvelemisessa. Varsinaista jäsenmäärää ei ole kirjattu. Vaellustyöryhmään kuului noin 15 naista.

Mitä muuta olette tehneet yhdessä?    

– Rukouspäivän ja koululaisten vaelluksen lisäksi Lohjan ekumeeniset naiset teki keskuudessaan villasukkakeräyksen Lohjalle tänä syksynä saapuneille syyrialaisille pakolaisperheille.

Millaiset olivat tunnelmat, kun kuulitte tunnustuksen saamisesta?

– Työryhmä otti vastaan tiedon tunnustuksesta yllättyneen kiitollisena. Yhteistyö on ollut kaikille uudenlainen, avartava ja lämminhenkinen matka, joka jo sinänsä tuntui palkinnolta.  

Miksi ekumenia on mielestänne tärkeää? 

– Nykyään puhutaan paljon uskontojen välisen vuoropuhelun tärkeydestä. Se lisää ymmärrystä ja kunnioitusta toisia kohtaan sekä myös auttaa hahmottamaan mikä tai mitkä asiat ovat se kristinuskon ydin. Tällainen keskustelu on tärkeää myös oman uskonnon sisällä. 

– Ekumeeninen yhteistyö avartaa kristillistä maailmankuvaa ja haastaa sekä vuoropuheluun että kuuntelemiseen. Se tarjoaa myös mahdollisuuden jakaa omastaan, oman perinteen rikkauksista muille. Vuorovaikutus rakentaa luottamusta.

Millaisia uusia oivalluksia paikallinen ekumeeninen naisverkosto on antanut?

– On ollut hienoa tutustua uusiin hienoihin naisiin Lohjan alueella. Naisporukassamme on ollut todella hyvä yhteen hiileen puhaltamisen ja innostuneisuuden henki. Emme ole tunteneet olevamme taustoiltamme eri seurakunnista, vaan samaa joukkoa. Olemme huomanneet, kuinka helppoa on olla yhteydessä toisiin kristittyihin ja toteuttaa asioita yhdessä riippumatta seurakunnallisista raja-aidoista. Meillähän on kuitenkin yhteinen, selkeä ja vahva sanoma, jonka takana kaikki seisovat! Nina Hurme kertoo.

Ekumeeninen teko -tunnustuksella voidaan palkita uusia ideoita tai ekumeenista pitkäjänteisyyttä

Ekumeeninen teko -tunnustuksen kautta nostetaan esiin ekumeeninen aloite tai toimintamuoto, joka vahvistaa ekumeenista asennetta ja vie eteenpäin pyrkimystä Kristuksen kirkon näkyvään ykseyteen. Tunnustus voidaan myöntää tapahtumalle, hankkeelle tai idealle. Sen voi saada niin yksittäinen henkilö kuin ryhmä tai järjestö, seurakunta tai seurakunnat yhdessä. Sillä voidaan palkita uusia ideoita tai ekumeenista jatkuvuutta ja pitkäjänteisyyttä.

Kaikki voivat tehdä ehdotuksia tunnustuksen saajaksi. Ehdotukset osoitetaan Suomen Ekumeenisen Neuvoston hallitukselle, joka päättää tunnustuksen saajan. Tunnustus annettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011.

Kuva: Raino Salmijärvi. Vasemmalta uusi Ekumeenisen neuvoston pääsihteeri Mari-Anna Pöntinen, Tarja Dejanova, Adventtiseurakunta, Liisa Borenius, Vapaaseurakunta, Sirkka-Liisa Manner, Vapaaseurakunta, Tuula Törnroos, Lähetysseurakunta, Tuula Kannisto, Helluntaiseurakunta, Jenni Pesola, Lohjan evl seurakunta, Nina Hurme, Karjalan valistajien kirkko, entinen pääsihteeri Heikki Huttunen ja puheenjohtaja, katolinen piispa Teemu Sippo.

Edellinen artikkeli”Mitäs jos tehtäisiin tähän ekumeeninen kappeli”
Seuraava artikkeliVäitös: Onko uskonnollinen usko tahdonvaraista vai ei?

Ei näytettäviä viestejä