Gloria Patri ja Peace United: Jalkapallo on kuin terapiaa – Katso myös kuvat

Kirkon perinteinen Gloria Patri -jalkapalloturnaus pelattiin jo 25. kerran. Juhlaturnauksen voiton vei Espoon hiippakunnan joukkue FC Ristisyöttö, joka voitti finaalissa Kuopion hiippakunnan Piisbailaajat lukemin 3-2. Kolmanneksi sijoittui Lahden Liperot ja neljänneksi FC Stadipapit.

Tämänvuotinen turnaus pelattiin Helsingissä Töölön Pallokentän luonnonnurmi- ja tekonurmikentillä sekä Telia 5G Areenalla.

Gloria Patri järjestetään vuosittain elokuun viimeisenä perjantaina vaihtuvilla paikkakunnilla. Muutaman joukkueen voimin alkanut turnaus on laajentunut vähitellen. Tänä vuonna siihen osallistui kahdeksan joukkuetta eri puolilta Suomea.

Alun perin Gloria Patrissa oli pappeja ja teologian opiskelijoita. Nykyään turnauksessa pelaa niin kirkon nykyisiä, entisiä ja tulevia työntekijöitä kuin luottamushenkilöitä ja vastuutehtävissä olevia aktiiviseurakuntalaisia.

Turnausjärjestelyistä vastasi Mooseksen Potku

Tämänvuotisen turnauksen järjestelyistä vastasi Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan joukkue Mooseksen Potku eli MoPo Vesa Engströmin johdolla. Engström on pelannut turnauksessa jo yli kymmenen kertaa. Hänen mukaansa Gloria Patri edistää osallistujien fyysistä ja henkistä hyvinvointia tarjoamalla mahdollisuuden rentoon, mutta kilpailuhenkiseen turnaukseen.

– Vuoden mittaan ei ole ainakaan liikaa tapahtumia, jotka keräisivät kirkon työntekijöitä ja myös muita kirkollisia ihmisiä yhteen yli hiippakuntarajojen. Gloria Patrissa näkee vanhoja tuttuja ympäri Suomen ja tutustuu tietysti uusiinkin ihmisiin.

– Turnauksen jälkeinen sauna, yhteinen ruokailu ja iltajuhla ovat yhtä tärkeitä kuin varsinaiset pelit.

Engström toteaa, että jalkapalloturnauksessa pelaajat ovat keskenään tasa-arvoisia.

– Kun Gloria Patrissa vetää pelipaidan päälle, on aivan sama oletko pappi, lastenohjaaja, diakoni, kanttori, luottamushenkilö vai piispa. Kentällä tai saunan lauteilla titteleitä ja arvonimiä ei kysellä.

Engström muistuttaa, että Raamatustakin löytyy urheilunäkökulmaa.

– Paavali vertaa kristityn kilvoittelua urheilussa kilpailemiseen.

Turnausvoittoa haetaan tosissaan

Gloria Patri on muutakin kuin työhyvinvointia tukevaa liikuntaa, virkistäytymistä ja sosiaalisuutta.

– Kyllä turnauksessa on kyse myös siitä, mistä tulee sen vuoden kovin futisjoukkue. Kun kollegoita tapaa vuoden mittaan ympäri Suomea, niin keskustelu menee jossakin vaiheessa edelliseen Gloria Patriin ja sen tapahtumia kerrataan hyvin monella tapaa, Vesa Engström sanoo.

MoPo on usein matkustanut kauempana olleisiin Gloria Patri -turnauksiin Stadipappien bussin kyytiläisinä.

– Yleensä kotimatka on pitkä sille joukkueelle, joka sijoittui turnauksessa huonommin.

Mooseksen Potku on pelannut vuosien ajan Helsingin piirin vitos- ja kutosdivareissa. Engström toteaa, että Gloria Patrissa on pääsääntöisesti varsin tasaisia pelejä. Mitaliottelut ovat hänen mukaansa tasollisesti aladivaripelien luokkaa.

– Gloria Patri tapaa olla MoPo:lle kauden kohokohta.

FC Papit voitti Eduskunnan urheilukerhon rankkarikisassa

Gloria Patrin turnauspelien yhteydessä pelattiin kaksi juhlaottelua. Niin ikään 25 vuoden ikään ehtineen MoPo:n juhlaottelussa Helsingin kaupungintalon joukkue vei voiton rankkareilla varsinaisen peliajan päättyessä 0-0.

Peace United juhlaottelussa turnausjoukkueiden pelaajista koottu FC Papit voitti Eduskunnan urheilukerhon niin ikään rankkareilla. Varsinaisella peliajalla maaleja ei nähty. Ennen tuota peliä vietettiin hiljainen hetki Suomen Palloliiton puheenjohtajan, jalkapallovaikuttaja Pertti Alajan muistolle.

Turnauksen avasi piispa Irja Askola. Helsingin kaupungintalon juhlasalissa pidetyssä iltajuhlassa puhujana oli arkkipiispa emeritus John Vikström. Palloliiton tervehdyksen toi kunniapuheenjohtaja Pentti Seppälä ja Helsingin kaupungin tervehdyksen apulaispormestari Nasima Razmyar.

John Vikström oli pitkään kirkollisen jalkapallon primus motor

Jalkapallo on ollut kirkossa muutenkin vahvasti esillä. Seurakunnille on järjestetty jo pitkään vuosittainen SM-turnaus. Takavuosina myös naispuolisilla teologian opiskelijoilla oli Helsingissä oma joukkue. Nimenä oli ensin Marian Ponnistus ja sittemmin Mirjamin Harhautus. Myös Gloria Patrissa useilla joukkueilla on naispelaajia riveissään.

Arkkipiispa John Vikström ja Palloliiton Simo Syrjävaara olivat käynnistämässä 1980-luvun lopulla muun muassa
Kaikki pelaa
-ohjelmaa. Palloliitto on mukana myös Gloria Patrin järjestelyissä.

Vesa Engström kertoo miettineensä, miksi jalkapallo on ollut kirkossa niin vahvassa roolissa. Hän nostaa esiin John Vikströmin vaikutuksen. Itsekin pitkään Piispan pojissa pelannut Vikström toimi kirkollisen jalkapallon primus motorina.

– Jalkapalloa on myös helppo harrastaa. Tarvitaan vain pallo ja jonkinlainen nurmi- tai hiekkakenttä. Seurakunnilla on paljon leirikeskuksia, joissa on luontevaa pelata. Jalkapallo on globaali laji ja vaikutteita on tullut Suomeen myös muualta. Monet kirkon työntekijät ovat olleet ulkomailla töissä esimerkiksi Merimieskirkossa tai lähetyskentillä, Engström pohtii.

Peace United -ottelut rakentavat yhteyttä yli kaikkien raja-aitojen

Kirkon Ulkomaanapu käynnisti keväällä 2015 Peace United -toimintamallin. Sen päämuotona on erityisesti nuorille tarkoitetut jalkapalloturnaukset ja ystävyysottelut, joiden järjestämiseen KUA on kannustamassa.

Pelejä pelataan esimerkiksi kouluissa, järjestötapahtumissa ja vastaanottokeskuksissa. Yhteensä tapahtumia on vuosittain kymmeniä eri puolilla maata.

– Peace Unitedissa pelaajat jaetaan sekajoukkueisiin. Ideana on koota samaan joukkueeseen pelaajia, jotka eivät tunne toisiaan entuudestaan, tule toimeen keskenään tai omaa yhteistä kieltä. Tavoitteena on antaa onnistumisen kokemuksia yli yhteiskunnallisten rajojen, kertoo Kirkon Ulkomaanavun tiedottaja Erik Nyström.

Nyström toteaa, että jalkapallolla on laaja yhteiskunnallinen merkitys. Sillä voi ehkäistä syrjäytymistä ja radikalisoitumista. Jalkapallo toimii ylipäätään rauhankasvatuksen välineenä.

– Jalkapallo on kuin terapiaa. Sillä voi purkaa esimerkiksi turhautumista ja saada ystäviä. Vaikka elämä kohtelee eri tavoin, kentällä pelaajat ovat tasavertaisia.

Kuvat Gloria Patri -jalkapalloturnauksesta: Markku Pihlaja. Kuvia voi selata valkoisista nuolista.

Lue myös arkistojutut:

Iin seurakunta rakennutti liikuntapuiston – ”Liikunnan avulla kohdataan ihmisiä”

EM-futista katsotaan riparilla, mutta ei Kirkkohallituksessa

”Kehollisuuden kautta voi pohtia uskon todeksi elämistä”

Fitness-Alfa -kurssit liikuttavat sielua ja ruumista

Uusi urheiluseura KRIK panostaa iloon ja kristillisen identiteetin vahvistamiseen

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Edellinen artikkeliJari Tervon mukaan kirkko on yhteiskunnassa ihmisoikeustaistelija numero yksi
Seuraava artikkeliEspoon hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä