Haukiputaan Aamupuuro-akatemiassa rukoillaan, opitaan ja jaetaan elämää – ”Tämä on viikon pääjuttu”

Oulun Haukiputaalla seurakuntakeskuksen ovi käy. On alkamassa Aamupuuro-akatemia. Kun Martat ja seurakunnan diakoniatyö löivät aikanaan hynttyyt yhteen, syntyi suosittu toimintamuoto, jossa on tarjolla sekä hengen että ruumiin ravintoa.

Aamurukouksen eli laudeksen ja aamiaisen jälkeen kertailtiin tällä kertaa ensiaputaitoja diakoniatyöntekijä Minna Similän kanssa. Hätäilmoituksen teko, haavan sidonta ja sydäntapahtumien oireet tulivat tutuksi. Oman lisänsä aamupäivään toivat osallistujien omat kokemukset ja vilkas keskustelu.

Akatemiassa on iloinen ja välitön tunnelma, vaikka osallistujat ovat eri-ikäisiä ja erilaisista lähtökohdista tulleita.

Ideana tasavertaisuus, hyväksytyksi tuleminen ja identiteetin rakentaminen

Aamupuuro-akatemialla on menossa jo viides lukukausi. Toiminta sai alkunsa diakoniaväen ja Puttaan Marttojen yhteisestä ideasta, jota lähdettiin yhteisin voimin toteuttamaan maanantaiaamuisin.

Ideana on tarjota hengellinen, ruumiillinen ja sosiaalinen tankkauspaikka viikon alkaessa, diakoniatyöntekijä Johanna Kerola kertoo. Ydinajatuksena on tasavertaisuus, hyväksytyksi tuleminen, itsensä arvostaminen ja identiteetin rakentaminen.

– Toivomme, että ihmiset rohkaistuisivat olemaan juuri sitä mitä ovat. Moni etsii itsestään uusia puolia ja mahdollisuutta oppia toisten kulkemasta elämäntaipaleesta, Kerola sanoo.

Aamupuuro-akatemia alkaa aina kello 9.45 aamurukouksella. Sen jälkeen siirrytään aamiaiselle ja päivän aiheeseen päästään 10.30. Tunnin mittaiseen aiheosioon kuuluu aina myös keskustelua.

– Kävijöitä on riittänyt. Nykyään heitä on yleensä 40–50. Ihmisillä on tarve tulla yhteen.

Aiheet vaihtelevat kauden kasviksista Jeesuksen jalanjälkiin

Alkuvaiheessa Aamupuuro-akatemiassa jaettiin myös ruokakasseja, mutta koska ruokakassien jakoa on paikkakunnalla useassa paikassa, kaupoista saatu ylijäämäruoka käytetään nyt osana diakonian ruoka-apua. Tukea tarvitsevat perheet eivät välttämättä pääse tai halua osallistua ruokajakeluun.

– Aloimme panostaa keskusteluun. Täällä saa istua myös hiljaa ja kuunnella. Köyhyys voi olla myös yksinäisyyttä ja kontaktien puutetta sekä kaipuuta saada elämään sisältöä, Kerola pohtii.

Keskusteluaiheiden kirjo on laaja itsetunnosta ja vuorovaikutuksesta Raamatun lukemisen opetteluun.

– Olemme tutustuneet kauden kasviksiin, stressin käsittelyyn, kulkeneet Jeesuksen jalanjäljissä, tehneet syötävän joulukortin ja kuunnelleet vapaaehtoistyössä lammaspaimenessa olleen kertomusta, Kerola sanoo.

Mikään aihe ei ole ollut ylitse muiden, kaikki kiinnostaa. Kiinnostuksesta kertoo kävijämäärän nousu.

Aiheet suunnitellaan kauden alussa. Osa niistä tulee ryhmäläisiltä ja osan ideoivat diakoniatyöntekijät. Vierailijat ovat joko seurakunnan omia työntekijöitä tai ulkopuolelta pyydettyjä.

Kauhan varressa palvelevat Martat

Puttaan Martat olivat jo aiemmin miettineet, mikä olisi heidän tapansa olla mukana yhteisen hyvän edistämisessä. Seurakunnassa oli myös mietinnässä uudenlainen työmuoto jonkun sopivan yhteistyökumppanin kanssa. Sitten toiveet kohtasivat ja alettiin toteuttaa Aamupuuro-akatemiaa.

– Martat pyrkivät yleensäkin edistämään kotien ja perheiden hyvinvointia ja kotitalouden arvostusta. Siksi olemme mielellämme mukana. Kerralla aamiaista valmistamassa on neljä Marttaa ja kaikkiaan meitä on toiminnassa mukana yhdeksän, kertoo Anni Jämsä.

Aamiainen tehdään osaksi kauppojen ylijäämäruuasta ja osaksi kaupasta ostetusta. Martat saapuvat seurakuntakeskukseen puoli yhdeksän aikoihin. Sitten keitetään, katetaan pöydät, tarjoillaan ja siistitään jäljet.

Aamiaisesta voi antaa vapaaehtoisen maksun, jonka tuotto käytetään yhteiseen kevätretkeen. Ohjelmaosiossa on pari kertaa ollut myös marttaneuvoja antamassa ruoka-aiheisia vinkkejä.

Kotiäidille Aamupuuro-akatemia on viikon pääjuttu

Aamupuuro-akatemia on Marika Moilaselle viikon pääjuttu. Hän on ollut mukana toiminnassa alusta asti.

– Käyn välillä ulkoiluttamassa vanhuksia, mutta muuten viikot menevät kotiäidin askareissa. Viikonlopun jälkeen on hyvä rauhoittua ja aloittaa uusi viikko aamuhartaudella. Aamupuuro-akatemia on myös sosiaalinen verkostoni, Moilanen kertoo.

Keskusteluaiheista Moilaselle on jäänyt parhaiten mieleen se, kun akatemiassa kävi tyttö kertomassa vaihto-oppilasvuodestaan.

– Itselleni aihe on ajankohtainen, sillä tyttäreni valmistuu talonrakentajaksi ja hänellä on mahdollisuus lähteä jatkamaan opiskelua ulkomaille.

– Askartelusta olen myös pitänyt ja ensiaputaitojen kertaaminenkin oli paikallaan.

”Ei tässä kuolemaa odotella”

Halu aloittaa Jumalan edessä alkanut viikko toi myös Eeva Holman seurakuntakeskukseen. Hän oli mukana ensimmäistä kertaa.

– Puuro oli hyvää ja seura loistavaa. Kiinnostuin Aamupuuro-akatemiasta kuultuani, että järjestäjinä oli ihmisiä, jotka olivat järjestämässä myös uudenlaista kirkkotilaisuutta.

– Geenit tässä keikkuu, sillä isäni oli kuusamolainen saarnamies. Vaikka elämässä on alkanut ehtoopuoli, ei tässä vielä kuitenkaan kuolemaa odotella.

Yksi mukana olleista pariskunnista oli Leena ja Jouni
Liedes. Heille ihmiset ja seurustelu ovat akatemian tärkeää antia. Jouni kuuntelee ensiapuasiaa tarkalla korvalla, sillä sydänsairaana hänellä on kokemusta sydäntapahtumasta. Jaettavaa on myös muille mukana oleville.

– Kun vaimo jäi eläkkeelle, kiireet alkoivat. Leena auttaa perhekerhossa ja käy leipomassa diakoniatyölle. Minä olen pääsiäisnäytelmässä Jeesuksen opetuslapsi, Jouni kertoo.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä

Edellinen artikkeliOulun piispanvaalin ehdokasasettelu alkoi – Jukka Keskitalo ilmoitettiin heti mukaan
Seuraava artikkeliYlirabbi Simon Livson: Juutalaisille Vanhan testamentin kärsivä palvelija on Israelin kansa

Ei näytettäviä viestejä