Hautakiven oikaisu tuntuu kukkarossa ja sydämessä

Hautamuistomerkin luona hiljennymme usein rakkaisiin muistoihin. Joskus rauha saa väliaikaisen särön, kun hautakivi kallistuu tai jopa kaatuu.

Hautakiven oikaisu on yleensä omaisten vastuulla. Perusmallisen hautakiven oikaisu maksaa 100–300 euroa ulkopuolisella teetettynä. Oikaisupalvelun voi saada halvemmallakin, mutta eri puolella Suomea toimivien kiviliikkeiden otannalla keskimääräinen veloitus työstä on noin 200 euroa.

Hautakiven oikaisu on työ ja kuluerä, jonka mahdollisuuteen on hyvä varautua jo arkku- ja uurnahoitosopimusta tehtäessä.

Kymmenen vuoden arkkuhoitosopimuksen hinta on keskimäärin 751 euroa ja vastaavan uurnanhoidon hinta on keskimäärin 594 euroa. Kirkon tilastollisesta vuosikirjasta (2016) löytyvät luvut koskevat nurmipeitteisiä hautoja, joiden hoitoon sisältyvät kukat.

Helsingin ja Espoon hiippakunnissa 10 vuoden arkkuhoitosopimuksien keskimääräiset hinnat ovat 1107 ja 955 euroa eli selkeästi kalliimpia kuin muualla Suomessa.

Oikaisukehotusta ei voi sivuuttaa loputtomiin

Hautaoikeuden omistajalle muistomerkkiin liittyvät oikaisutyöt tuntuvat kuluttavilta todennäköisesti muutenkin kuin taloudellisesti. Taloudellinen puoli asiassa on kuitenkin selvitettävä.

Omatoiminen hautakiven oikaisu on mahdollinen vaihtoehto, mutta silloin toimintasuunnitelmaan on saatava hyväksyntä esimerkiksi seurakunnan hautaustoimelta. Osa seurakunnista ja seurakuntayhtymistä tarjoaa myös muistomerkin oikaisupalveluita.

Hautausmaita ylläpitävät seurakunnat ja seurakuntayhtymät lähettävät vuosittain tuhansia oikaisupyyntöjä omaisille.

Kallistunut hautamuistomerkki on vaaraksi omaisille, hautausmaalla kävijöille ja hautausmaan työntekijöille. Turvallisuusnäkökulma on entistä selkeämmin esillä hautausmailla.

– Kunnostuskehotuksien antaminen on lisääntynyt, kirkkohallituksen maankäyttöpäällikkö Harri Palo sanoo.

Omaisiin otetaan yhteyttä, mikäli yhteystiedot ovat ajantasaiset. Haudalle laitetaan kehotus muistomerkin oikaisemiseksi. Kehotusta ei voi sivuuttaa loputtomiin.

– Jos hauta on hoitamaton ja kehotuksiin ei reagoida, siihen voi liittyä hautaoikeuden menettämisuhka.

Palkkialueilla hautakiven oikaisun kuluista vastaa seurakunta tai yhtymä

On myös tilanteita, joissa muistomerkin oikaisu ei ole omaisen vastuulla. Joillakin hautausmailla on niin kutsuttuja palkkialueita, joissa muistomerkkiä ei aseteta pohjakiven päälle.

Yhden palkin päälle sopii useita muistomerkkejä. Palkin liikkumisen takia kallistuneen hautakiven oikaisun kustannuksista vastaa seurakunta tai -yhtymä.

Rovaniemen seurakunnan hautaustoimen päällikkö Miia Ylipulli kertoo, että Tavivaaran hautausmaalla on palkkialue. Tavivaaran hautausmaa sijaitsee Rovaniemen itäpuolella, noin 13 kilometrin päässä kaupungista.

– Tällä vuonna 2005 perustetulla osastolla on 270 hautapaikkaa. Välillä yksittäisiä palkkeja on jouduttu oikaisemaan, Ylipulli sanoo.

Hautasijan palkkikohtainen maksu on Rovaniemellä 62 euroa. Vastaava maksu voi olla huomattavasti kalliimpi jollain toisella paikkakunnalla. Toisaalta palkkipaikan hankintamahdollisuus on yleistymisestään huolimatta pitkälti sattumanvaraista.

Palkin käyttöä puoltaa se, että todennäköisyys hautakiven kallistumiselle on tässä vaihtoehdossa pienempi kuin pohjakiveä käytettäessä.

Joillakin hautausmailla on osastoja, joihin asennetut palkit ovat pysyneet paikoillaan vuodesta – ja jopa vuosikymmenestä – toiseen.

”Se palkki on aika vakaa pohja”

Kivilähde – Kaavin Kivi Oy:n asentaja Heikki Tirkkonen on toiminut alalla jo noin kymmenen vuotta. Hänen mukaansa palkki on hyvä vaihtoehto.

– Se on aika vakaa pohja, Tirkkonen tietää.

Yksi syy oikaisutarpeelle voi olla asennuksen laatu tai ajankohta.

– Jos on syvä hautaus ja kivi tulee kovalle maalle haudan päätyyn, asennamme kiven hiukan takakenoiseksi, koska hauta tulee painumaan ja vetää maata mukanaan, Tirkkonen kertoo.

Pohjakiven vaativalle hautasijalle kiven saa pystyttää vain sulan maan aikana. Palkkialueelle kiven saa asentaa palkin ollessa lumeton ja jäätön.

Hautakiven oikaisuihin liittyvä työmäärä vaihtelee hautakiven koon ja hautasijan maakerroksien laadun perusteella.

– On pehmeää ja kovaa maata, Tirkkonen muistuttaa.

Korkea ja kapea hautakivi kallistuu todennäköisemmin kuin leveämpi ja matalampi hautakivi. Puunjuurien kasvu on merkittävä hauta- ja pohjakivien asentoja muuttava tekijä.

Hautapaikan avauksen ja peiton on sujuttava oikeaoppisesti, jotta tämä työvaihe ei aiheuta ajan saatossa näkyviä ongelmia.

– Joskus joutuu asentamaan niin, että muistomerkki tulee kokonaan kaivetulle alueelle tai osittain kaivetulle alueelle.

Omaiset maksavat korvauksen siitä, että kaivaustyö tehdään oikein. Hautapaikan avaus ja peitto maksavat keskimäärin oman kunnan asukkaalle 249 euroa Suomessa. Tässä on hiippakuntien välillä edelleen eroja, sillä halvimman ja kalleimman veloituksen ero on lähes 200 euroa.

Uusilla hautakivillä on yleensä kahden vuoden oikaisutakuu

Oikaisutyö saattaa maksaa huomattavasti keskimääräisiä hintoja enemmän. Hinta kasvaa, jos oikaistavana on erityisen iso kivi tai kiven asennusta varten on poistettava pohjakivikin paikoiltaan.

Joissain kohteissa joudutaan lisäksi uusimaan kantavia aineksia, mikä osaltaan luo kustannuspaineita.

Pääkaupunkiseudulla ja erityisesti Helsingissä asennushinnat ovat korkeampia kuin muualla päin Suomea.

Kaavin Kivi perii oikaisuista saman työmäärään perustuvan hinnan eri puolilla Suomea. Kaavin Kivellä on uusille hautakiville kahden vuoden oikaisutakuu, mikä on alan yleinen käytäntö.

Työhön käytettävään aikaan vaikuttaa sekin, ovatko hautausmaalla eri osastot ja paikat selkeästi merkittyinä.

– Esimerkiksi täällä Järvenpään hautausmaalla osastot ja kartat ovat selkeät, Tirkkonen kiittelee.

Suositus ja käytäntö eivät kohtaa

Järvenpään hautausmaan seurakuntapuutarhuri Satu Vuorinen kertoo omaisille, että hautakiven asentamisen aikataulun kanssa ei kannata kiirehtiä. Kaivettu maa tiivistyy ajan mittaan.

– Suositus on, että muistomerkki asennettaisiin vuoden päästä arkkuhautauksesta. Omaiset kuitenkin haluavat usein, että kivi tulee jo tätä aiemmin paikoilleen.

Satu Vuorinen korostaa asiakkaan ja hautasijaa valitsevan omaisen tahdon merkitystä.

Hautakivien oikaisuja koskeva yhteistyö sujuu omaisten kanssa pääsääntöisesti oikein hyvin. Ihmiset yleensä ymmärtävät, että hautakiven oikaisu on asia, johon jokainen omainen voi jossain vaiheessa törmätä.

– Sekin on ymmärrettävää ja osattava ottaa huomioon, että asiakas voi olla hautakiven kallistumisesta yllättynyt ja surullinen, Vuorinen sanoo.

Kuva: Jouni Lampinen. Järvenpään hautausmaan seurakuntapuutarhuri Satu Vuorinen kertoo omaisille, että hautakiven asentamisen aikataulun kanssa ei kannata kiirehtiä.

Lue myös:

Hautausmaalla koneenkin on oltava hillitty

Kutsumusammatissa oleva seurakuntamestari kannustaa työntekijöitä lisäkoulutuksiin

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Edellinen artikkeliKangasala-talossa juhlittiin iäkästä seurakuntaa ja reformaatiota: Olutmalja Lutherille!
Seuraava artikkeliPiispat kannanotossaan: Saattohoidon puutteet eivät ratkea laillistamalla kärsivän surmaaminen

Ei näytettäviä viestejä