Joutsenon kirkon uudet urut soivat siunausta – ”Vanhojen ääni oli terävä ja hyökkäävä”

Joutsenon kirkko sai loppuvuodesta uudet urut. Entiset vuonna 1965 valmistuneet olivat jo 1990-luvulla sellaisessa kunnossa, että tuli ajankohtaiseksi pohtia joko urkujen laajaa korjausta tai uusien hankintaa.

– Eri lausunnot puolsivat peruskorjauksen sijaan uusien urkujen hankintaa, koska korjauksen lopputulos sen hintaan nähden olisi ollut korkeintaan välttävä. Uusia urkuja varten perustettiin rahasto, kanttori Toni Pussinen kertoo.

Uusissa Urkurakentamo Veikko Virtasen rakentamissa uruissa on 29 äänikertaa. Uruissa on mekaaninen rekisterikoneisto ja riippuva soittokoneisto. Urkujen tyylillinen esikuva on saksalaisen Friedrich Ladegastin 1800-luvun urkujenrakennuksessa.

Joutsenon urkutyöryhmäläiset hakivat tietoa Saksasta saakka

Uusien urkujen hankintaa varten perustettiin Joutsenossa urkutyöryhmä vuonna 2010.

– Kun aloitin kanttorina Joutsenossa 2012, urkutyöryhmän työskentely aktivoitui. Ryhmä kierteli tutustumassa erilaisiin urkuihin ja tarjouspyyntö uusien urkujen hankintaa varten valmistui vuonna 2014. Urut päästiin tilaamaan vuoden 2016 alkaessa, Pussinen muistelee.

Uusia urkuja varten urkutyöryhmä kävi tutustumassa myös Saksassa alkuperäisiin Ladegastin rakentamiin urkuihin useammassa eri kirkossa.

Urkujen suunnittelu alkoi heti tilauksen jälkeen, ja Veikko Virtasen urkurakentamolla urkuja rakennettiin vuoden 2017 maaliskuulle asti, jolloin rakentaminen siirtyi kirkkoon. Urut vihittiin käyttöön 1. adventtina 2017.

Terävä ja hyökkäävä ääni muuttui levollisen mahtipontiseksi

Uudet urut on nyt todettu toimiviksi seurakunnan monipuolisessa käytössä niin jumalanpalveluksissa, kirkollisissa toimituksissa kuin konserteissakin.

– Joutsenon kirkossa on vuoden 2018 jokaisena sunnuntaina urkukonsertti. Soitin on saanut ihailua osakseen. Vanhojen urkujen ääni oli terävä ja hyökkäävä, uusien urkujen ääni levollinen ja lempeä, mutta tarvittaessa kuitenkin mahtipontinen ja julistava, Pussinen kehuu.

Urut maksoivat yli puoli miljoonaa euroa ja kirkon muutostöiden jälkeen kustannukset olivat yhteensä noin 600 000 euroa.

Piispa Seppo Häkkinen vihki urut käyttöön 1. adventtisunnuntain messussa.

– Urkujen tarkoitus on soida sukupolvelta toiselle ja ne ovat kiinteä osa kirkon sisätiloja. Urut ovat jo ulkonäöltään sangen julistavat ja voimalliset. Siksi ne oli hyvä vihkiä käyttöön, vaikka kyseessä ei olekaan pakollinen seremonia. Samalla rukoiltiin myös soittajien puolesta, Toni Pussinen kertoo.

Kotimaa Oy omistaa Urkurakentamo Veikko Virtanen Oy:n.

Kuva: Heikki Autio

Edellinen artikkeliArkkipiispa Mäkinen: Sisällissota oli ”kelpo kristittyjen” keskinäinen sota
Seuraava artikkeliMikkelin hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä