Kirkkovaltuutettu Kauhajoelta: ”Jumala auttoi selviämään järkytyksestä"

Hyvä tahto ja auttaminen ovat tärkeitä asioita, sanoo Päivi Nummijoki Kauhajoelta. Päivi-mumman kainalossa ovat lapsenlapset Roni ja Sandra Koskenvaara. Kuva: Ari Koskenvaara

Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevan Kauhajoen seurakunnan kirkkovaltuuston puheenjohtaja Päivi Nummijoki, 58, koki elämässään suuren pysähdyksen vuonna 1980. Hänen isänsä menehtyi tapaturmaisesti sähköiskuun kotitilan töissä.

– Kerratessani isän löytämiseen ja sen jälkeiseen aikaan liittyviä muistikuvia, ymmärsin jälkikäteen Jumalan olleen läsnä elämässämme. Hän auttoi meitä selviämään menetyksen järkytyksestä eteenpäin.

Nummijoki on nyt toista kauttaan seurakunnan luottamushenkilönä.

– Toimin aiemmin kunnallisissa luottamustehtävissä, eli päätöksenteko on siinä mielessä tuttua.

Seurakunnassa Nummijoki haluaa vaikuttaa erityisesti siihen, että kaikenikäisten ihmisten olisi helppo ja mukava tulla erilaisiin tilaisuuksiin.

Nummijoki kertoo oppineensa luottamustoimessaan erityisesti diakoniatyön merkityksellisyyden suomalaisen yhteiskunnan hyvinvoinnissa.

– Jokainen voi tehdä paljon hyvää muille ihmisille. Kun huolehditaan vaikkapa läheisistä ja naapureista, on sekin merkittävää diakoniatyötä. Hyvä tahto on tärkeää, sen avulla syntyy myönteisiä kokemuksia.

Sopiva nöyryys on tarpeen

Luottamushenkilöiden ominaisuuksia pohdittaessa kirkkovaltuuston puheenjohtaja nostaa esiin kaksi ydinasiaa: kyvyn tehdä yhteistyötä ja sopivan nöyryyden.

– Ne tarkoittavat, että otetaan avoimesti ja rakentavasti huomioon toisten näkemykset.

Päivi Nummijoki pitää luontevana, että myös seurakuntavaaleissa ovat käytössä poliittiset listat.

– Ne helpottavat käytännön toimia. Vaikka valtuutetut ovat poliittisilta listoilta, eivät puoluesidonnaiset näkemykset ole meillä vaikuttaneet päätöksentekoon.

Nummijoki on tehnyt elämäntyönsä pankkialalla. Hän päätti jäädä varhaiseläkkeelle viime vuoden loppupuolella voidakseen tarvittaessa olla lastensa perheiden apuna ja siten viettää enemmän aikaa lastenlastensa kanssa.

Lapsenlapsia Nummijoella on viisi.

– Palveleminen ja auttaminen sopivat ajatusmaailmaani ja tekemisiini. Perustan tälle asenteelle sain työkokemuksestani palvelualalla sekä aktiivisuudesta yhdistystoiminnassa.

– Olen myös osallistunut jonkin verran seurakunnan vapaaehtoistoimintaan, jossa saatan olla jatkossa mukana enemmänkin.

Usko on mukana Nummijoen päivittäisessä elämässä.

– Isovanhempani olivat hartaita uskovia. Myös omat vanhempani antoivat esimerkillään hyvät opit elämään.

Tarkkaa taloutta ja työalojen yhteistyötä

Kauhajoen seurakunnassa on viime vuosina tehty paljon kiinteistökauppoja sekä korjaustöitä. Pari vuotta sitten tehty päätös Majaniemen leirikeskuksen päärakennuksen saneerauksesta sekä uuden majoitustilan rakentamisesta on ollut Nummijoelle sekä vaikein että mieluisin.

– Kyseessä oli parin miljoonan euron investointi, mihin jouduimme myös ottamaan lainaa. Nyt ajatellen päätös oli oikea, sillä Majaniemi toimii kaikenikäisten kokoontumispaikkana. Se myös palvelee muitakin kuin vain Kauhajoen seurakuntaa.

Henkilöstöasiat puhuttavat Kauhajoen seurakunnassa. Työalojen yhteistyötä on lisätty.

– Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että työtekijöiden toimenkuvia on laajennettu. Esimerkiksi lähetystyöstä vastaavan henkilön toimenkuva laajeni musiikkipuolelle.

– Seurakunnassamme on mielestäni erittäin osaava ja ammattitaitoinen henkilökunta. Katsomme kokonaisuudessaan eteenpäin luottavaisina, Nummijoki sanoo.

Lisävirtaa päätöksentekoon Päivi Nummijoki hakee muun muassa luonnossa liikkumisesta. Hän myös kannustaa Kauhajoelle tulevia tutustumaan Kauhanevan ja Lauhavuoren kansallispuistoihin.

– Niissä on mainiot kävelyreitit sekä upeat maisemat. Luonnossa liikkuessa, tuulen humistessa ja lintujen laulaessa unohtuvat arjen kiireet, Nummijoki hymyilee.

Kuva: Ari Koskenvaara. Päivi-mumman kainalossa ovat lapsenlapset Roni ja Sandra Koskenvaara.