Kommentti: Nyt on lupa uskontodialogiin

Parhaillaan vietetään YK:n uskontojen ja katsomusten yhteisymmärryksen viikkoa. Sitä vietetään Suomen 100-vuotisjuhlan hengessä ja teemalla Monien uskontojen ja katsomusten Suomi.

Viikko pääsi puoliksi yllättämään. Eivät etusivut muutenkaan ole menneet uusiksi. Enemmän palstatilaa saavat luterilaisen kirkon papit, jotka empivät vihkiäkö vai eikö vihkiä 1.3. alkaen sateenkaaripareja.

Uskontodialogi ei juuri pääse uutisiin. Se on pienieleistä arkista kohtaamista tai johtajakeskeistä seminarisointia.

Yhteisymmärryksen viikon aikana kuitenkin tapahtuu kiinniostavia asioita eri puolilla Suomea, myös luterilaisissa seurakunnissa. Ei kuitenkaan läheskään niin monessa kuin toivoisi.

Jos uskontodialogia on ollut vaikea perustella paikallisesti, niin nyt sitä voi harjoittaa luvan kanssa.

Esimerkiksi piispa Kaarlo Kalliala kutsuu uskontojohtajia kotiinsa. Malmilla seurakunta tarjoaa uskontojen edustajille aamiaisen. Jämsässä järjestetään toimintapäivä vastaanottokeskuksen asukkaille. Joensuussa keskustelutilaisuuden aiheena on tunnustukuntien, uskontojen ja kulttuurien kohtaaminen arjessa.

Kohtaaminen on toki eri asia kuin varsinainen uskontodialogi, mutta dialogia ei synny ilman kohtaamista.

*

YK:n yleiskokous hyväksyi lokakuussa 2010 päätöslauselman, joka julisti helmikuun ensimmäisen viikon vuosittain maailmanlaajuisen uskontojen välisen yhteisymmärryksen viikoksi (World Interfaith Harmony Week) kaikkien uskontojen ja vakaumusten kesken.

Päätöslauselmassa rohkaistaan kaikkia valtioita vapaaehtoisuuden pohjalta tukemaan katsomusten välisen yhteisymmärryksen ja hyvän tahdon viestiä kunkin oman perinteen tai vakaumuksen mukaisesti erityisesti tämän viikon aikana.

YK:n on erikseen vedonnut jäsenmaihin monipuolisen ohjelman toteuttamiseksi niin paikallisesti kuin kansallisesti.

Yhteisymmärrysviikon 2017 suojelijana toimii presidentti Tarja Halonen.

Edellinen artikkeliParhaillaan vietetään uskontojen yhteisymmärryksen viikkoa
Seuraava artikkeliSankarivainajat, suomalainen SS-pappi ja uskonnon suhde nationalismiin Teologia.fi:n aiheina

Ei näytettäviä viestejä