Luottamushenkilö Reijo Peura Laukaasta: ”Saan Jumalalta turvallisuutta ja rauhaa”

Keski-Suomessa sijaitsevassa Laukaan kunnassa viettää eläkepäiviä Reijo Peura, 65. Elämäntyönsä insinööritoimistoyrittäjänä tehnyt Peura vakuuttaa, että ohjelmaa riittää työkiireiden väistymisestä huolimatta.

– Minulla on 43 lastenlasta, he pitävät miehen liikkeessä. Touhuan heidän kanssaan monenlaista ulkoiluretkistä mukaviin keskustelutuokioihin. Pidän myös matkailusta, jota harrastan vaimoni kanssa, Peura kertoo.

Peura kuuluu Laukaan kirkkovaltuustoon ja on myös kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja. Kaikkiaan hän on toiminut erilaisissa luottamustehtävissä yli kolmekymmentä vuotta. Tärkein motiivi luottamustyöhön hänellä on usko Jumalaan.

– Se on ollut osa elämääni lapsuudesta lähtien. Seurakunnan asiat ovat minulle erittäin läheisiä ja tärkeitä, minkä vuoksi on mielekästä olla mukana päätöksenteossa.

– Yksi vaikutin on myös sukuhistoria, sillä Peuroja on ollut vuosien saatossa paljon Laukaassa. Koen luottamushenkilön tehtävät tärkeäksi tämänkin vuoksi.

Vakaa talous ilahduttaa, jäsenmäärän lasku huolettaa

Laukaan seurakuntaan kuuluu noin 15 000 jäsentä. Huolta aiheuttaa kuitenkin laskusuuntainen jäsenmääräkehitys.

– Se puhuttaa paljon, olemme miettineet keinoja suunnan kääntämiseksi. Näkisin yhtenä tärkeänä toimenpiteenä seurakunnan tulon entistäkin lähemmäs ihmisiä. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi erilaisten tilaisuuksien ja tapahtuminen järjestämistä, Peura pohtii.

Seurakunnan taloustilannetta Peura luonnehtii vakaan tasapainokseksi, vaikka pari vuotta sitten rahaa upposi kolme miljoonaa euroa uuteen seurakuntataloon.

– Se oli välttämätön investointi, ja onneksi taloutemme kesti sen. Nyt näköpiirissä ei ole mitään isoja investointeja, eli voimme olla siinä suhteessa rauhallisella mielellä.

Laukaan seurakunnassa aiotaan myös pitää kiinni kolmesta kirkosta.

– Niin Laukaan kirkonkylän, Vihtavuoren kuin Lievestuoreen kirkot tulevat säilymään.

Laukaassa ei ole myöskään pelkoa työntekijöiden irtisanomisesta.

– Ainoastaan eläköitymisten vuoksi avoimeksi tulevien virkojen täyttämistä pohditaan huolella.

Laukaan seurakunta käy kuitenkin talouspuolella keskusteluja lähialueen pienten seurakuntien kanssa.

– Pohdimme joidenkin talousasioiden yhdistämistä. Nämä keskustelut ovat kuitenkin täysin kesken, Peura sanoo.

Hyvä yhteishenki pitää yllä työmotivaatiota

Kokenut kirkollisvaikuttaja on erityisen iloinen Laukaan seurakunnan hyvästä hengestä. Niin työntekijät kuin luottamushenkilöt puhaltavat samaan hiileen.

– Hyvä yhteishenki on erittäin tärkeää, se antaa eväät tehdä töitä ja päätöksiä positiivisella vireellä. Hyvä henki nostaa myös työmotivaatiota.

Peura on iloinen, ettei politiikka vaikuta Laukaan seurakunnassa päätöksentekoon.

– Uskonto ja politiikka eivät kuulu yhteen, vaikka kumpikin on yhteiskunnassa läsnä. Onneksi poliittiset näkemykset eivät ole tulleet sävyttämään seurakuntamme päätöksentekoa.

Luottamushenkilön tärkeimmäksi ominaisuudeksi Peura nostaa yhteistyökyvykkyyden.

– Ilman sitä on vaikea toimia. On myös nähtävä metsä puilta, eli kyettävä hahmottamaan kokonaisuuden etu päätöksiä tehtäessä.

Yhteistyötä tarvitaan Keski-Suomessa myös 29.6.–2.7. Äänekoskella järjestettävien vanhoillislestadiolaisten kesäjuhlien Suviseurojen osalta. Reijo Peura on päätoimikunnan puheenjohtaja.

– Kyseessä on iso kokonaisuus, odotamme paikalle jopa 80 000 vierasta. On erittäin antoisaa olla mukana järjestelyissä, sillä samalla tulevat aivan uudenlaisetkin asiat tutuiksi.

Suhteensa Jumalaan Peura kiteyttää ytimekkäästi.

– Saan Jumalalta turvallisuutta, rauhaa ja luottamusta. Silti minkään ei voi olettaa tulevan automaattisesti, asioiden eteen on aina tehtävä parhaansa.

Kuva: Reijo Peuran kotialbumi

Edellinen artikkeliKolumni: Pappi ei tarjonnut lohtua Hectorille – oliko hänellä huono päivä vai uskonkriisi?
Seuraava artikkeliTutkija: Kommunismi hävitti Itä-Euroopan kirkoista koulutetun eliitin ja liberaalin ajattelun

Ei näytettäviä viestejä