”Maahanmuuttajat ovat seurakuntien rikkaus”

Kuin kotonaan Suomessa -kirjan idea syntyi Tampereen helluntaiseurakunnassa, jossa kaivattiin koulutusmateriaalia maahanmuuttajatyön tueksi. Samaan aikaan Helluntaikirkossa oli havaittu vastaavan aineiston tarve helluntaiseurakunnissa ja järjestöissä laajemminkin, ja yli kirkkokuntarajojen.

Helluntaikirkon maahanmuuttajatyön työryhmä suositteli, että saman tien kirjoitettaisiin laajempaan käyttöön sopiva teos.

Artenomi, erityisohjaaja Outi Mannila toimitti käsikirjoituksen ensimmäisen version, jota kirjan toinen toimittaja, vapaa tutkija Jorma Kuitunen laajensi.

– Kirjan kieli piti nostaa seurakuntapuhetavan yläpuolelle ja teologiaa piti yhtenäistää, Kuitunen kertoo panoksestaan.

Kirjoittajat ovat kaikki helluntailaisia, joilla on kokemusta ja asiantuntemusta suomalaisesta maahanmuutosta ja maahanmuuttajista.

Kuitunen uskoo, että oppaaseen on onnistuttu kokoamaan edustava kattaus seurakuntia ja järjestöjä hyödyttävää tietoa maahanmuuttajatyöstä.

– Kirja sisältää monia välttämättömiä perustietoja, joita seurakunnissa tarvitaan maahanmuuttajien empaattisessa kohtaamisessa ja kotouttamisessa. Toivon myös, että kirja auttaa vielä poteroihinsa eristäytyneitä kristittyjä ja seurakuntia löytämään pyyteettömän auttamisen ilon. Tämä on kristillisen mission ydintä, jossa Jumalan valtakunnan luonne tulee esiin.

Kuitusta huolettaa, että monella jo pitkään Suomessa asuneella maahanmuuttajalla ei ole yhtään suomalaista ystävää.

– Toivon, että kristityt havahtuvat mahdollisuuksiinsa vaikuttaa sellaisen Suomen hyväksi, jossa hyväksytään erilaisuus ja rikastutaan siitä. Maahanmuuttajat ovat seurakuntien rikkaus, joka antaa meille suomalaisille intoa elää todeksi kristillisyyttämme aidosti.

Kaikessa tässä tarvitaan Kuitusen mukaan teologiaa, joka kutsuu ihmisiä Jumalan valtakuntaan yli kulttuurirajojen asentein, teoin ja sanoin.

Kirja-arvio: Asiantuntevasti maahanmuuttajatyöstä

Kuin kotonaan Suomessa on 16 kirjoittajan artikkeleista koottu opas, joka käsittelee maahanmuuttajien parissa tehtävän työn perusteita, palvelujärjestelmiä, rinnalla kulkemisen taitoa sekä kulttuurierojen huomioimista.

Vaikka kirja on syntynyt vapaakristillisen seurakuntakäsityksen ja käytäntöjen keskellä, sen anti hyödyttää ilman muuta myös luterilaisia.

Yksi pääviesteistä on se, että maahanmuuttajat kaipaavat vuorovaikutusta, eivät vastausautomaatteja. Tärkeä on myös sosionomi Heini Kuitusen huomio yhteiskunnallisten tukitoimien suuntaamisesta. Ongelmien sijaan liikkeelle tulisi lähteä voimavaroista ja vahvuuksista. HT Jorma Kuitunen puolestaan muistuttaa, että tarvitsemme erilaisten kulttuurien kohtaamista oman kristillisen identiteettimme uudistumiseksi.

Kirjoittajat uskovat lujasti seurakuntien ja kristillisten järjestöjen mahdollisuuteen parantaa kotoutumista, joka on kaksisuuntainen prosessi. Seurakunnalla on annettavaa sekä tulijoille että meille, jotka asenteillamme joko edistämme tai hidastamme kotoutumista. Kansainvälisen siirtolaisjärjestön (IOM) mukaan onnistuneen kotoutumisen takana on lähes aina kristillinen seurakunta.

Kirjan loppuun on koottu maailmanuskonnoista liite, jonka näkökulmana on evankeliumin välittäminen. Viiden uskonnon joukkoon ovat päässeet katolinen synkretismi sekä ateismi/naturalismi/materialismi. Erikoista, mutta kenties hyvinkin perusteltua. Lähdeviitteet auttavat uteliasta eteenpäin tiedonhankinnassa.

Outi Mannila ja Jorma Kuitunen (toimittajat): Kuin kotonaan Suomessa. Avaimia maahanmuuttajatyöhön. Aikamedia 2015. 151 sivua.

Edellinen artikkeliKärkkäinen: ”Yhdysvalloissa kirkkokuntien väliseinät ovat matalia”
Seuraava artikkeliSaksan kirkot: Ei sokeita syytöksiä

Ei näytettäviä viestejä