Nuori saa moottoripajasta vääntövoimaa elämään

Kajaanin rautatieaseman läheisyydessä sijaitsevan tiilirakennuksen ovesta tulvahtaa ulos öljyn, bensiinin ja metallin tuoksu. Rakennuksen pihalla ja sisällä olevassa hallissa on useita keskeneräisiä autoja ja mopoja.

Kyseessä on Kajaanin seurakunnan erityisnuorisotyön moottoripaja, jossa nuoret rakentavat ja korjaavat autoja ja mopoja ohjatusti.

Moottoripajatoiminta on matalan kynnyksen nuorisotyötä, jonka tavoitteena on saavuttaa ne nuoret, joita perinteisemmillä menetelmillä tehty nuorisotyö ei välttämättä tavoita.

– Minä tulin aikanaan mukaan moottoripajatoimintaan, koska koulunkäynti sujui huonosti, kertoo 17-vuotias Niko Kunnas.

Kunnas kuuli moottoripajatoiminnasta Kajaanin seurakunnan erityisnuorisotyönohjaajan Pasi Niemiseltä. He tutustuivat seurakunnan Saapas-toiminnan ja yökahviloiden kautta.

Hyvin pian Niemiselle tuli selväksi Kunnaksen kiinnostus moottoreita kohtaan ja hän kutsui nuorukaisen mukaan pajatoimintaan.

Tuettavasta tuli tukija

Moottoripajatoiminnan tarkoituksena on moottoreiden rassaamisen lisäksi tukea nuorten elämänhallintaa, ehkäistä syrjäytymistä ja antaa liikennekasvatusta.

Työ kantaa hedelmää, sillä autopajassa kerholaisena oleva Kunnas työskentelee nykyisin ohjaajana nuorempien mopopajassa. Tuettavasta on tullut tukija.

Kajaanin moottoripajatoiminnassa kokoontuu tällä hetkellä kolme moporyhmää ja yksi autoryhmä. Kerholaisia ryhmissä on yhteensä vajaat kolmekymmentä.

Nuoret tulevat mukaan toimintaan pääasiallisesti Kajaanin moottoripajatoiminnasta vastaavan Pasi Niemisen kautta. Tästä säännöstä poikkeuksena on yksi moporyhmä, joka syntyi koulukuraattorin välityksellä.

– Se ryhmä alkoi suuttumuksenhallintaryhmästä, jossa tehtiin ensin ihan muita juttuja. Sitten huomasimme, että ryhmäläiset puhuvat keskenään pelkästään moottoreista, ja siinähän meillä sitten oli moporyhmä valmiina, Nieminen naurahtaa.

Niemisen mukaan moottoripajatyö on tärkeää.

– Varsinkin moporyhmäläisten kanssa tulee juteltua paljon muustakin kuin moottoreista.

Nuorten Keskuksen hanke koordinoi toimintaa vuoden 2017 loppuun

Kajaanin moottoripaja on osa Nuorten Keskuksen koordinoimaa valtakunnallista Moottoripaja-hanketta, joka alkoi vuoden 2014 kesällä ja päättyy vuoden 2017 lopussa.

Hankkeessa on mukana tällä hetkellä 17 moottoripajaa eri puolilla Suomea. Valtaosaa pajoista pyörittää paikallinen seurakunta joko yksin tai yhteistyökumppaneiden kanssa.

Moottoripaja-hankkeen projektipäällikön Veijo Kiviluoman mukaan hanke syntyi koordinoimaan eri puolella Suomea jo valmiiksi toimivia pajoja.

Toiminta ei siis syntynyt tyhjästä, sillä nuorten autopajatoimintaa on ollut Suomessa jo pitkään. Erityisesti Jyväskylän, Kajaanin ja Sodankylän autopajat ovat olleet työmuodon uranuurtajia jo 90-luvulta lähtien.

Nuorten Keskuksen roolina on tukea itsenäisten pajojen toimintaa, koostaa pajatyöskentelyistä syntynyttä materiaalia pajojen käyttöön ja auttaa pajoja rahoituksen hankkimisessa.

– Meidän tarkoituksemme on lisäksi mallintaa tämä toiminta, jotta sitä voisi hyödyntää kuka vain sen jälkeen kun varsinainen hanke päättyy, Kiviluoma kertoo.

Hanke on saanut hyvin ilmaa siipiensä alle ja uusia pajoja syntyy koko ajan.

Kainuun ja Pohjois-Savon moottoripajojen aluetyöntekijän Sanna Nygårdin mukaan esimerkiksi Kuopiossa alkaa pajatoiminta heti, kun sille löydetään sopiva tila.

Kuva: Miika Manninen. Nuorisotyönohjaaja Pasi Nieminen (vas.) ja Niko Kunnas tutkivat, mikä auton moottorissa mättää. Kajaanin moottoripajatoiminnassa kokoontuu tällä hetkellä kolme moporyhmää ja yksi autoryhmä. Kerholaisia ryhmissä on yhteensä noin 26. Nuorimmat kerholaiset ovat 12-vuotiaita.

Edellinen artikkeliOulussa järjestetään Ystävänä maahanmuuttajalle -koulutus
Seuraava artikkeliKirkonkirjat on digitoitava ensi vuoden loppuun mennessä

Ei näytettäviä viestejä