Rautjärvellä vaikea saada luottamushenkilöitä: ”Kukapa haluaisi jakaa kurjuutta?”

Suomen itärajalla sijaitseva Rautjärven seurakunta yrittää kolmatta kertaa liittyä toiseen Imatran seudun seurakuntaan.

– Ensin Imatra torppasi hankkeen ja seuraavalla kerralla Ruokolahti. Nyt tuomiokapituli on ottanut tämän asiakseen, koska Rautjärven seurakunta on niin huonossa taloudellisessa tilanteessa, ettei ole enää vaihtoehtoa, kertoo kirkkovaltuuston puheenjohtaja Seija Stavén.

Simpeleellä asuva Stavén on ollut seurakunnan luottamushenkilönä 1980-luvulta saakka, parikymmentä vuotta kirkkoneuvostossa tai kirkkovaltuustossa tai molemmissa. Simpeleen seurakunta liitettiin Rautjärveen vuonna 1999, joten liitosasiat ovat tulleet tutuiksi.

Haaste kokousten päätösvaltaisuudelle: Ei yhtään varavaltuutettua

– Minut ylipuhuttiin. Koska jonkun on nekin työt tehtävä, niin on aina saatu joku suostumaan, naurahtaa Stavén muistellessaan luottamushenkilöuransa alkua.

– Luottamustehtäviin ei hirveästi ole tarjokkaita. Jos joku saadaan ylipuhuttua, niin se on aina bonusta. Nytkin on viimeiset kaksi valtuustokautta juuri ja juuri saatu valtuusto valittua ja neuvosto päätösvaltaiseksi. Yhtään ylimääräisiä ei ole, ei yhtään varahenkilöä.

Syyksi Stavén arvelee seurakunnan talouden, joka on ollut kuralla jo vuosikymmeniä.

– Todennäköisesti halukkaita ei ole ollut sitä kurjuutta jakamaan. Jatkuvasti joudutaan tekemään vähennyspäätöksiä. Säästetään sieltä ja tuolta, myydään kiinteistöjä, ja jätetään tekemättä remontteja. Kuka sellaisia päätöksiä haluaa tehdä?

Varahenkilöiden puutteen vuoksi valtuuston kokoukset täytyy aina sopia sellaiseen aikaan, ettei luottamushenkilöillä ole muita menoja. Muuten kokousta ei saada päätösvaltaiseksi.

Nykyisessä kirkkovaltuustossa Stavén on tähän asti ollut varapuheenjohtaja, mutta varsinaisen puheenjohtajan sairauden aikana hän on hoitanut myös puheenjohtajan tehtäviä. Helmikuussa Stavén valittiin valtuuston puheenjohtajaksi seuraaviksi vuosiksi.

– Olen viimeinen puheenjohtaja Rautjärven seurakunnassa.

Vain Kirkkohallituksen avustuksella tilinpäätös jää plussalle

Rautjärven seurakunnan väkiluku vähenee luonnollisen poistuman kautta reilut viisikymmentä henkilöä vuodessa. Nyt seurakuntalaisia on vähän alle kolme tuhatta, eikä verotuloja kerry riittävästi.

– Meillä on kaksi suojeltua kirkkoa, joita täytyy ylläpitää ja pitää lämpimänä. Kulut ovat huikeat. Sitten meillä on vielä homevaurioinen seurakuntatalo. Henkilökunta on jouduttu siirtämään vuokratiloihin, koska seurakuntatalossa on niin paha sisäilmaongelma. Salissa pidetään juhlatilaisuuksia, joissa ihmisten ei tarvitse olla pitkiä aikoja.

Henkilökunnalla olisi Seija Stavénin mukaan vielä intoa sinnitellä omana seurakuntana, mutta paketti vaikuttaa liian hankalalta.

– Pysymme hengissä ainoastaan kirkkohallituksen tuen avulla. Sinä vuonna, kun kirkkohallitukselta ei saada avustusta, talous menee reippaasti miinukselle. Suunnilleen joka toinen vuosi on saatu avustus, ja silloin on päästy juuri ja juuri plussalle. Kun avustusta ei saada, joudutaan turvautumaan lomautuksiin ja muihin rankkoihin keinoihin, ja silti tilinpäätös jää miinukselle.

Seurakunnan työntekijät ovat sitoutuneita ja joustavia, vaikka tilanne ja tulevaisuus rassaa hermoja.

– Kun liitytään Ruokolahteen, niin määräaikaiset työsuhteet lakkaavat. Muuten todennäköisesti tilanne pystytään hoitamaan eläkkeelle siirtymisten avulla.

Imatran seurakunta keskustelee liittymisestä samaan seurakuntaliitokseen

Seurakuntaliitoksesta neuvotellaan nyt toista kertaa Ruokolahden seurakunnan kanssa. Ruokolahti pyysi tammikuussa vuoden lisäaikaa liitoksen toteuttamiseen, ja Rautjärven kirkkovaltuusto hyväksyi pyynnön helmikuun kokouksessaan.

– Asiasta käytiin pitkä ja asiallinen keskustelu. Äänestystulos oli tiukka 6-7, kaksi valtuutettua oli poissa. Nyt lausuntomme on sama kuin Ruokolahdella, ja uskon että se edistää asian sopuisaa etenemistä. Ainakin seurakunnan työntekijät olivat kovasti tyytyväisiä tulokseen. Heitähän se eniten koskee.

Rautjärveltä lähtee siis tuomiokapituliin lausunto, jonka mukaan Rautjärvi haluaa liittyä Ruokolahteen vuoden 2019 alusta, samana vuonna kuin pidetään seuraavat seurakuntavaalit.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan liittyminen olisi tapahtunut vuotta aiemmin. Tuolloin uuden valtuuston muodostamisessa olisi voitu käyttää edellisten seurakuntavaalien vertauslukuja.

Rautjärvellä on kuitenkin ollut jo kahdet sopuvaalit peräkkäin, joten edellisistä vaaleista on jo lähes vuosikymmen. Osa silloin valituista henkilöistä on jo kuollut tai eivät ole muuten käytettävissä.

Helmikuussa liittymisasiaan tuli uusi lisäkäänne. Imatran seurakunnan suurin valtuustoryhmä on tehnyt aloitteen, että Imatra tulisi mukaan Rautjärven ja Ruokolahden seurakuntaliitokseen. Imatran kirkkovaltuusto käsittelee aloitetta toukokuun lopulla.

”Vapaaehtoistoiminta on aktiivista, sääli että itsenäisyys on kiinni rahasta”

Pikkuhiljaa Rautjärvellä on alettu luoda yhteyksiä Ruokolahteen. Nykyinen kirkkoherra tuli Ruokolahdelta ja tietää sen seurakunnan käytännöt, onpa hän tuonut mukanaan monta työmalliakin.

– Kun tässä vierekkäin ollaan, niin toiveissa on, että yhteistyö lähtee sujumaan oikein hyvin.

Välimatkat tulevien keskuspaikkojen välillä ovat kuitenkin kohtalaisen pitkät. Simpeleeltä on Ruokolahdelle 50 kilometriä ja Rautjärvi on suunnilleen siinä puolivälissä.

Hallintokoukeroiden vastapainona 65-vuotias, eläkkeellä oleva Seija Stavén harrastaa muun muassa sukututkimusta.

– Sukututkimukseen jää koukkuun, ja joutuu arkistojen uumeniin syvemmälle ja syvemmälle. Olen tehnyt sukukirjaa viimeiset pari vuotta. Nyt se on loppusuoralla, ja pääsen kohta henkäisemään helpotuksesta.

Myös seurakunnan tilanteessa on iloa tuovia valopilkkuja. Stavén kehuu Rautjärveä erittäin toimeliaaksi seurakunnaksi.

– Henkilökunnassa kaikki tekevät suurin piirtein kaikkea. Porukka on yhteistyökykyistä ja -haluista ja haalii tarvittaessa vapaaehtoisista apua. Vapaaehtoistoimintaa on seurakunnassa runsaasti. Siinä mielessä on sääli, että itsenäisyys on sellaisesta asiasta kiinni kuin rahasta.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Edellinen artikkeliSotainvalideja oli vuoden alussa kaksi ja puoli tuhatta
Seuraava artikkeliMonen polven perhekerho tarjoaa maallista ja taivaallista hyvää

Ei näytettäviä viestejä