Roihuvuoressa uudet seurakuntalaiset viedään saaristolaivalla merelle

Helsingin Roihuvuoren seurakunta on kutsunut jo viiden vuoden ajan alueelle muuttaneet uudet seurakuntalaiset loppukesästä meriristeilylle saaristolaiva Emmalla.

Tuulimaria Bützow sai kutsun tämän vuoden risteilylle ja ilmoittautui epäröimättä mukaan.

– Idea on tosi mahtava, en ole kuullut aikaisemmin mistään vastaavasta. Täytyy myöntää, etten välttämättä olisi osallistunut, jos seurakunta olisi kutsunut uusia jäseniään vaikkapa kirkolle. Risteilylle ilmoittauduin heti.

”Tuli olo, että voisin pitkästä aikaa hakeutua seurakunnan toimintaan”

Bützowilla on hyviä muistoja seurakuntanuorista Porvoossa, mutta viimeiset 10 vuotta Helsingissä ovat kuluneet aika etäällä seurakunnasta.

– Risteilyllä oli kiva fiilis ja hyvin lämmin tunnelma. Seurakunnan työntekijät ja vapaaehtoiset tulivat juttelemaan kaikkien kanssa ja ottivat aktiivisesti kontaktia. Minulle tuli ensimmäistä kertaa Helsingissä asuessa sellainen olo, että voisin hakeutua taas seurakunnan toimintaan mukaan.

Risteilyllä laulettiin yhdessä sekä nautittiin välipalasta ja maisemista. Lisäksi seurakunnan toimintaa esiteltiin laajasti.

Bützowilla on pieni lapsi, joten perhekerho tuntuu jatkossa hyvältä ajatukselta. Lisäksi häntä kiinnostaa kaikki kulttuuriin liittyvä.

– Suosittelen lämpimästi myös muille seurakunnille, että ottaisivat uusista jäsenistä heti kopin. Itse muutin vain Helsingin sisällä, mutta kauempaa muuttavilla ei välttämättä ole mitään tukiverkkoa uudella paikkakunnalla ja silloin on erityisen ihanaa saada kutsu tällaiseen tilaisuuteen.

– Tämä toiminta on hyvää vastalääkettä kirkosta eroamisille ja kirkkoa koskeville ennakkoluuloille.

Maaseudun bussikierroksista saariston vesibussireissuihin

Saaristolaivaristeilyjen idean isä, Roihuvuoren seurakunnan kirkkoherra Timo Pekka Kaskinen järjesti aikanaan Lohjan seurakunnassa uusille seurakuntalaisille bussiajeluja. Bussikierroksella käytiin tutustumassa seurakunnan eri kirkkoihin ja toimipaikkoihin.

– Kun uudet kutsuttiin kirkolle, paikalle saapui ehkä viisi ihmistä. Kun kokeilin ensi kertaa bussi-ideaa, porukkaa lähti mukaan kaksi bussilastillista.

Päädyttyään töihin Roihuvuoreen Kaskinen totesi, ettei bussiajelussa oikein ole mieltä, kun seurakunnan kaikki toimipisteet sijaitsevat muutaman kilometrin säteellä toisistaan.

– Hoksasin, että olemme saaristoseurakunta, joten voisin järjestää vesibussiristeilyn. Kun eräs aktiiviseurakuntalaisemme Esa Vainio on laivuriperheestä ja oli halukas järjestämään saaristolaivan seurakunnan käyttöön omakustannushintaan, alkoivat mahdollisuuksien maailmat avautua.

Saaristolaiva Emma on vanha ja tilava Korkeasaaren yhteysalus, jossa on hyvä äänentoisto, keittiötilat ja mahdollisuus näyttää PowerPointteja. Yhdessä vietetään aikaa 2,5 tuntia. Lapset pääsevät katsomaan, miten laivaa ohjataan.

Tällä kertaa mukana oli 4 pappia, 4 suntiota, 2 henkilöä lapsityöstä sekä joitakin vapaaehtoisia vastuunkantajia. Uusia seurakuntalaisia oli mukana vajaat 200.

Roihuvuoressa uusien seurakuntalaisten kohtaamisessa on kolme osaa. Ensin kotiin lähetetään perinteinen kutsukirje. Risteilylle pyydetään ilmoittautumaan seurakunnan nettisivujen kautta. Toinen osa on varsinainen risteily. Kolmanneksi risteilyyn osallistuneille lähetetään palautekysely ja vastaajien kesken arvotaan täytekakku. Palautekyselyn ohessa ihmisiä kutsutaan mukaan seurakunnan vapaaehtoistoimintaan.

”Kaikessa tarvitaan paljon rukousta”

Nyt jo eläkkeellä oleva laivuri Esa Vainio eli seitsemän vuotta sitten kiihkeää liikemiehen elämää kilpaillulla alalla. Hän oli perheyritys SunLinesin toimitusjohtaja toisessa polvessa.

– Pienten ahdistusten kautta sain herätyksen ja tulin uskoon. Hakeuduin pystymetsästä Roihuvuoren seurakunnan Raamattu-ryhmiin. Tulin melkein heti valituksi myös aluetoimikuntaan ja pohdin, uskallanko tarjota laivaa seurakunnan käyttöön, Vainio kertoo.

– Koen olevani seurakuntaruumiin jäsen ja laivat ovat tärkeä osa minuuttani. Firmassa tapahtui sukupolvenvaihdos ja puhuin nyt yrityksen johdossa olevan poikani ympäri, jotta Emma-laiva annettaisiin ilmaiseksi seurakunnan käyttöön Yhteisvastuu-risteilyä varten.

Seurakunta otti tarjouksen vastaan ja laaja joukko seurakuntalaisia ja työntekijöitä järkkäsi risteilyn, joka tuotti huomattavan potin Yhteisvastuu-keräykselle.

– Koen sen olleen johdatusta, että kirkkoherra Kaskinen sai samoihin aikoihin idean uusien seurakuntalaisten saaristoristeilystä, Vainio toteaa.

Vainio on havainnut, että laivamiljöössä ihmiset ovat vapaita ja avoimia. Mahdollinen pelko ja jännitys pappeja tai muita seurakunnan työntekijöitä kohtaan sulaa. Kohtaamiset ovat luonnollisia. Kenellekään ei tyrkytetä mitään, mutta läsnäoleva rakkaus ja yhdessä laulaminen kertovat omalla tavallaan Jeesuksesta.

– Seurakunta on Jumalan työkalu. Omilla voimilla toimiminen on hyödytöntä. Kaikessa seurakunnan toiminnassa tarvitaan paljon rukousta. Ilman rukousta risteilytoimintakaan ei tuota hedelmää, Vainio sanoo.

– Oma rukoukseni on: ”Me emme tiedä, mihin olemme menossa, mutta Sinä tiedät. Käytä Herra meitä.”

Autismisäätiön järjestöavustaja: Ilmapiiri oli ymmärtävä ja lämmin

Maana Heikkinen osallistui risteilylle Autismisäätiön kutsuttuna järjestöavustajana. Hän muun muassa tiedotti risteilyllä kansalaisaloitteesta vammaisten oikeuksien puolesta sekä RUNKO-hankkeesta, jolla mahdollistetaan autismin kirjon henkilöille itsensä ilmaiseminen luovan kirjoittamisen keinoin.

Hankkeen ideana on toteuttaa kirja, joka julkaistaan Turun kirjamessuilla 2018. Kirjaan kerätään aineistoa, runoja, aforismeja ja ankedootteja Autismisäätiön asiakkailta.

– Seurakuntalaiset tuntuivat olevan valveutuneita ja kiinnostuneita. Ilmapiirissä oli aistittavissa lämpöä ja lähimmäisen rakkautta. Ihmiset tuntuivat ymmärtävän hyvin autismisäätiön arvolähtökohtia, jotka ovat osallisuus, vaikuttavuus ja hyvinvointi, Heikkinen kertoo.

– Nautin kovasti vapaamuotoisista keskusteluista ja upeista saaristomaisemista. Opin myös uutta seurakunnassa tehtävästä, monien elämään sielunhoidollisesti vaikuttavasta työstä. Olen kiitollinen reissusta!

Juttuun on lisätty Maana Heikkisen osuus 8.9.2017.

Kuva: Mari Teinilä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Edellinen artikkeliSimon seurakunnassa kokoonnutaan paljon myös jokivarren maalaistaloissa
Seuraava artikkeliIsona urkuriksi aikova Brayan Jääskeläinen harrastaa kirkkoja ja urkujen testausta

Ei näytettäviä viestejä