Seurakuntien verkkopelitapahtumat kiinnostavat nuoria

Verkkopelitapahtumissa eli laneissa on kyse siitä, että joukko tietokonepelaajia kokoontuu samaan tilaan, kytkee tietokoneet lähiverkkoon ja alkaa pelata pelejä yhdessä, joko toisiaan vastaan tai yhteispelinä. Laneja järjestetään nykyisin myös seurakunnissa ja ne kestävät usein 1-2 vuorokautta.

– Laneissa käy sellaisia nuoria, jotka eivät olisi muuten seurakunnan toiminnassa mukana, kertoo vaalalainen Antti Haataja, 17.

Haataja on vakio-osallistuja Vaalan seurakunnan järjestämissä laneissa. Seurakunnan nuorisotyönohjaaja Jere Hakkarainen vahvistaa, että lanit on hyvä sisäänheittotuote, joka on madaltanut nuorten kynnystä osallistua muuhun seurakuntatyöhön.

Vaalan seurakunta on järjestänyt verkkopelitapahtumia kahden vuoden ajan. Tapahtumia järjestetään 2 – 4 kertaa vuodessa. Enimmillään osallistujia on ollut 22 ja keskimäärin laneissa käy 12–14 nuorta.

– Lanit ovat tietyllä tavalla seurakunnan suosituin toimintamuoto tällä hetkellä, Hakkarainen toteaa.

Tietokoneet samaan verkkoon ja peli käyntiin

Yleisimmin laneissa pelataan niin sanottuja moninpeli-pelejä, joita voi pelata kerralla useampi kuin yksi pelaaja. Laneissa pelataan sekä yksilö- että joukkuepelejä.

Seurakunta järjestää lanit nykyisin Vaalan kunnan nuorisotilalla Ampparilla. Kunta tarjoaa laneja varten tilan ja verkkoyhteyden, mutta seurakunta on tapahtumien pääjärjestäjä.

Seurakunnan järjestämät lanit kestävät perjantaista sunnuntaihin, ja tapahtuman alaikäraja on Vaalassa 14 vuotta.

Hakkaraisen mukaan laneissa pidetään aina kuuden tunnin yörauha, jotta pelaajat saavat levätä.

Nuoret ja vanhemmat ovat olleet tyytyväisiä

Seurakunta on saanut laneista hyvää palautetta sekä nuorilta että nuorten vanhemmilta. Hakkaraisen mukaan myös seurakunnan luottamushenkilöt ovat suhtautuneet positiivisesti toimintamuotoon.

– Minusta tämä toiminta sopii hyvin seurakunnan nuorisotyöhön, sillä tietokonepelaaminen on nykyisin iso osa nuorten arkea, Haataja sanoo.

Yleinen mielikuva tietokonepelaamisesta on se, että se on epäsosiaalista toimintaa. Lanit poikkeavat tästä mielikuvasta.

– Nämä ovat yhteisöllisiä ja sosiaalisia tapahtumia, ja pelit joita me pelaamme, vaativat tiimityötä ja vuorovaikutusta, Hakkarainen kertoo.

Seurakunnan laneissa ei voi pelata mitä vain

Vaalan seurakunnan laneissa pelataan yleisiä ja kaupallisesti suosittuja pelejä. Tällä hetkellä toimintapeli Counter-Strike on suosittu.

Hakkaraisen mukaan myös esimerkiksi Minecraft on peli, jolla on helppoa ja turvallista aloittaa seurakunnan pelitoiminta. Pelissä luodaan kuutioiden avulla rakenteita kolmiulotteisessa maailmassa.

– Se tarjoaa monipuolista ja koukuttavaa tekemistä, Hakkarainen perustelee.

Seurakunnan laneissa ei Haatajan ja Hakkaraisen mielestä voi pelata ihan mitä tahansa.

– Sellaiset pelit, joissa pyritään vain päämäärättömään tuhoamiseen ilman mitään muuta tavoitetta, eivät sovi seurakunnan laneihin, Hakkarainen tiivistää.

Pelimarkkinoilla on saatavilla myös joitakin kristillisiä pelejä, kuten The Axys Adventures – ja Left Behind -pelisarjat. Vaalassa näitä pelejä ei ole kokeiltu. Hakkaraisen mukaan kristillisten pelien laatu vaihtelee paljon.

Tampereella on lanitettu jo 20 vuotta

Laneja järjestetään säännöllisesti tai epäsäännöllisesti useissa seurakunnissa kautta Suomen.

Tampereen Eteläisen seurakunnan nuorisotyönohjaaja Jussi Kosonen on seurakunnan lanitoiminnan suomalainen pioneeri.

Hän on järjestänyt jo kahdenkymmenen vuoden ajan Bittileirejä yli 12-vuotiaille nuorille. Leirien ohjelma koostuu tietokonepelien pelaamisen lisäksi myös muusta leiritouhusta: ulkoiluista, iltaohjelmista ja hartauksista.

Kosonen järjestää Bittileirin ainakin kolme kertaa vuodessa, ja leiriläisiä leireillä käy ohjaajat mukaan laskettuna keskimäärin 40–50.

Kuva: Miika Manninen. Pelissä on käsillä vakava paikka. Antti Haataja (vas.) vyöryttää eteenpäin ja nuorisotyönohjaaja Jere Hakkarainen tarkkailee. Hakkaraiselle lanit ovat mieluisaa työtä, koska hän on pelimies itsekin.

Edellinen artikkeliKansainväliselle rauhanpalkintojärjestölle suomalainen puheenjohtaja
Seuraava artikkeliKehitysyhteistyö on körttien uusi aluevaltaus

Ei näytettäviä viestejä