Tulipalotragedia ja lestadiolaisuus – Nämä ovat vuoden luetuimmat jutut Kotimaa Prossa

Kotimaa Pron lukijatilastot kertovat, että kaikkein eniten lukijoita kiinnosti vuonna 2016 juttu, jossa Ylivieskan seurakunnan tiedottaja Jussi Leppälä kertoo uransa unohtumattomimmasta työrupeamasta. Se alkoi työtoverilta tulleesta viestistä pääsiäislauantain iltana. Viestissä oli kuva ilmiliekeissä roihuavasta Ylivieskan kirkosta. Leppälä teki töitä puoli kuuteen asti aamulla. Hän julkaisi tiedotteita ja valokuvia, vastasi sähköposteihin ja seurasi mediaa. Jo aamukymmeneltä hän oli vastaamassa tiedotusvälineiden esittämiin kysymyksiin pääsiäismessussa Suvannon kappelissa. Lue juttu tästä.

Toiseksi eniten lukijoita kiinnosti Kyyjärven eläkkeelle jäävän vanhoillislestadiolaisen kirkkoherran Olavi Vallivaaran ajatukset ja elämänkokemukset. Vallivaaran mielestä kirkko saa olla konservatiivinen eikä sen tarvitse viihdyttää. ”Työni kipein ja vaikein asia on ollut, kun uskoni tähden olen joutunut syrjityksi. Sen opetus on ollut, etten tahdo suhtautua työtovereihini tai seurakuntalaisiini samalla tavalla syrjivästi”, Vallivaara sanoi. Sosiaalisen median kommenteista saattoi päätellä, että hän on hyvin pidetty mies seurakunnassaan. Lue juttu tästä.

Kolmanneksi eniten lukijoita tänä vuonna keräsi juttu, jossa referoitiin ortodoksiprofessori, munkki Serafim Seppälän yhdeksää teesiä siitä, miltä luterilaisuus näyttää sen ulkopuolelta katsottuna. ”Luterilaisuus kirjoissa perustuu ehkä edelleen Raamattuun ja Tunnustuskirjoihin, mutta käytännössä tämä on katoamassa. Sen sijaan puhetta ihmisoikeuksista, tasa-arvosta ja suvaitsevaisuudesta riittää”, Seppälä sanoi. Juttu avautuu tästä.

Neljänneksi eniten lukijoita kiinnosti väitöstutkija Hanna Nurmisen haastattelu. Tutkimalla Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen 1970-luvun julkaisuja, kuten hartaus- ja saarnakirjallisuutta sekä Päivämies-lehteä, Nurminen löysi vanhoillislestadiolaisuudesta kaksi selkeästi toisistaan poikkeavaa käsitystä pelastuksesta. Nämä opilliset linjat hän nimesi armolinjaksi ja pyhityslinjaksi. Lue juttu tästä.

Viidenneksi suosituimmassa jutussa Tampereen seurakuntien vs. kehitysjohtaja Jussi Laine kehottaa seurakuntia kohtaamaan tosiasiat: kokoava toiminta ei enää kiinnosta. Tampereella on pyritty jo pari vuotta uudenlaiseen strategiseen ajatteluun, jossa keskiössä ovat aivan kaikki tamperelaiset. Seurakuntien resursseja ja toimintaa on tarkasteltu kriittisesti. Jotta uutta voidaan rakentaa, on ymmärrettävä, miten moninaisia arvoja, asenteita ja elämäntapoja tamperelaisilla on. Ymmärrystä on haettu Jäsen 360° -työkalun avulla, ja havainnot ovat tehneet joillekin kipeää. Juttuun pääsee tästä.

Kuudennen sijan luetuimpien tilastossa valtasi tarina siitä, kuinka seurakunnan nuorisotyönohjaaja hurmasi maajussin Merikarvialla. Vielä kesällä Anne Pentinmäki ei arvannut, että hänen tuleva rakkaansa on Maajussille morsian -ohjelmasta tuttu Tero Lounasvaara. Nuoria yhdistää sydämen usko Jeesukseen. Lue juttu täältä.

Seitsemänneksi eniten Pron lukijoita kiinnosti se, miksi jotkut luopuvat omasta tahdostaan pappeudesta ja kuinka yleistä se on. Ei ollenkaan yleistä, paljasti tuomiokapituleihin tehty kysely. Syynä pappisoikeuksista luopumiselle on ollut yleensä kirkkokunnan vaihtaminen tai etääntyminen kirkon edustamasta uskosta. ”Jos olisin vielä yrittänyt uskoa erimerkiksi käsitteisiin pyhä kolmiyhteinen Jumala, synti ja sovitus sellaisina kuin kirkko ne opettaa, olisin hylännyt totuuden ja elänyt valheessa, vaikkakin kauniissa ja perinteikkäässä sellaisessa”, eräs haastateltava kertoi. Juttu on luettavissa tästä.

Kahdeksanneksi luetuimpien listalla kohosi kahden entisen kirkkoherran Jyrki Rautiaisen ja Nalle Öhmanin kertomukset uupumisestaan. Kumpikin jätti esimiesasemat omasta toiveestaan. ”Voimani eivät kirkkoherrana enää riittäneet kaikkeen siihen, mitä eteen oli tullut”, Rautiainen kertoi. Miehet saivat paljon kannustusta, ja juttu herätti keskustelua. Lue juttu tästä.

Digipostillasta on tehty tasaisesti pitkin vuotta melko paljon hakuja. Yksittäisistä saarnoista eniten lukukertoja kertyi tutkija Niko Huttusen itsenäisyyspäivän saarnalle.

Lue vuoden suosituimmat jutut täältä:

Tekstiviestistä alkoi Ylivieskan seurakunnan tiedottajan unohtumattomin työrupeama

Vanhoillislestadiolainen kirkkoherra: ”Kirkon ei tarvitse viihdyttää”

Ortodoksiprofessori: Täysi kristillinen elämä ei ole enää mahdollista

Tutkija Hanna Nurminen on ehdottoman armon lapsi

Jussi Laine: On kohdattava tosiasiat, kokoava toiminta ei enää kiinnosta

Seurakunnan nuorisotyönohjaaja hurmasi maajussin

Harva jättää jäähyväiset papinpuvulle – syynä usein toiseen kirkkokuntaan liittyminen

Kun kirkkoherra ei enää jaksa

Digipostilla

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Edellinen artikkeliNo huh, huh – Perussuomalaiset Nuoret yhdistävät videolla pakkoruotsin ja Jeesuksen kärsimyksen
Seuraava artikkeliLähetyshiippakunnan piispa Risto Soramies vihki entisen somalimuslimin papiksi Etiopiassa

Ei näytettäviä viestejä