Vantaan seurakunnat etsivät yksinäisiä vanhuksia senioripostikorteilla

Vantaan seurakunnat levittävät senioripostikortteja ympäri kaupunkia tavoittaakseen yksin jääneitä vanhuksia.

Senioripostikorttiin kirjoitetaan yksinäisen vanhuksen nimi, puhelinnumero ja postinumero ja se viedään postilaatikkoon, josta kortti kulkee seurakunnan diakoniatyöntekijälle. Postimaksu on maksettu valmiiksi.

Vanhuksen postinumero tarvitsee kirjoittaa korttiin siksi, että kortti ohjautuu vanhuksen oman asuinalueen seurakuntaan. Seurakunnan diakoniatyöntekijä ottaa kortin lähettäneeseen vanhukseen yhteyttä.

Hakunilan seurakunnan diakoniatyöntekijän Saara Huhanantin mukaan kotiin yksin jäävien vanhusten tavoittaminen on vaikeaa. Joku jää kotiin fyysisten liikkumisvaikeuksien vuoksi, toiselle ulos lähtemisen kynnys kasvaa henkisesti liian suureksi.

Yksin jääneen vanhuksen voi huomata invataksin kuljettaja, kotipalvelun siivooja, naapuri tai apteekin väki. Heille kaikille halutaan antaa mahdollisuus senioripostikortin täyttämiseen ja lähettämiseen.

– Kontaktin löytyminen ei siis ole enää kiinni vain meidän seurakuntien työntekijöiden tekemisestä ja siitä, missä me liikumme. Korttien avulla koetamme löytää ne ihmiset, jotka ovat tajunneet, kuka on ehkä jäänyt yksin ja kaipaisi apua tai tukea, Huhanantti sanoo Vantaan seurakuntien tiedotteessa.

Yksinäiseen vanhukseen yhteyttä ottava diakoniatyöntekijä voi sitten selvittää yhdessä vanhuksen kanssa, kaipaako hän vapaaehtoista kaveria, haluaisiko hän osallistua seurakunnan toimintaan tai onko hän jo kaupungin palvelujen piirissä.

– Vantaa on Euroopan nopeimmin vanheneva kaupunki. Diakoniatyössä näkyy, kuinka sekä kaupungin että esimerkiksi pankkien palvelut siirtyvät yhä enemmän keskuksiin ja laitamilla asuvat jäävät niitä vaille. Ihmisten ei tule lähdettyä kauas tai he eivät pysty lähtemään, sanoo Huhanantti.

Senioripostikorttia vastaava nettilomake löytyy Vantaan seurakuntien sivuilta. Seniorin vapaaehtoiseksi kaveriksi voi puolestaan ilmoittautua seurakuntien vapaaehtoistyön nettipalvelussa.

Samantapaista postikorttia on aiemmin jaettu ja käytetty Yhteisvastuukeräyksen varoilla Pieksämäellä ja Mikkelissä.

Kuva: Lotta Numminen/ Kirkon kuvapankki

Edellinen artikkeliPresidentit Niinistö ja Halonen osallistuvat Turun Kirkkopäiville
Seuraava artikkeliPiki auttaa pieniä kiusaamistilanteessa

Ei näytettäviä viestejä