Joh. 1: 35–37

Rakkaat kristityt.

Adventti on odottamisen aikaa. Me odotamme joulua. Monessa kodissa joulun alla availlaan aamu aamun jälkeen adventtikalenteria. Toisista adventtikalentereista löytyy aina jokin jouluinen kuva, joistakin adventtikalentereista löytyy suklaata.

Meillä täällä kirkossa ei ole adventtikalenteria. Tai miten sen nyt ottaa – ehkä meillä sittenkin on. Mutta siinä kalenterissa ei kahtakymmentäneljää luukkua. Siinä on vain neljä kynttilää. Neljä adventtikynttilää. Yksi kynttilä on aina jokaista joulua edeltävää sunnuntaita kohti.

Tämä on ensimmäinen kynttilä. Se kertoo ensimmäisestä adventtisunnuntaista. Ensimmäistä adventtia kutsutaan nöyrtymisen adventiksi. Ensimmäisenä adventtisunnuntaina me muistelimme täällä kirkossa kuinka Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin ja ihmiset lauloivat hoosiannaa. Niin tehtiin täälläkin. Ensimmäinen adventtisunnuntai kertoo odotuksesta. Siksi ensimmäinen kynttilä on odotuksen kynttilä.

Viikko sitten oli toinen adventtisunnuntai. Sunnuntaita kutsutaan myös kunnian adventiksi. Silloin muistettiin sitä, että Jeesus palaa kerran. Silloin lopultakin hyvä voittaa pahan. Tässä maailmassa hyvä ja paha käyvät taistelua – niin kuin me jokainen omasta elämästämme tiedämme. Mutta kerran hyvä voittaa pahan Jeesuksen tullessa takaisin. Siksi toinen adventtikynttilä on jouluilon kynttilä.

Tänään on kolmas adventtisunnuntai. Tätä kolmatta adventtisunnuntaita kutsutaan Hengen adventiksi. Raamatun kohta kertoo meille Johannes Kastajasta, joka sillä kertaa on Betaniassa. Johannes valmisti ihmisiä Jeesuksen tulolle. Hän osoitti Jeesusta ja sanoi: ”Katso Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin.” Hän valmisti ihmisiä ottamaan vastaan Jeesuksen tuoman anteeksiantamuksen ja armon sanoman. Anteeksisaaminen tuo sydämeen rauhan. Siksi kolmas adventtikynttilä on joulurauhan kynttilän.

Yksi kynttilöistä on vielä sytyttämättä – ja jääkin tänään sytyttämättä. Sen aika on vasta viikon kuluttua. Neljäntenä adventtina muistetaan lasta odottavaa Mariaa. Marian sydämen alla on kasvamassa poika, joka sitten myöhemmin syntyy talliin Betlehemissä ja saa nimekseen Jeesus. Neljäs kynttilä on rakkauden kynttilä.

Tällä tavalla kulkee matka jouluun – jokainen adventtikynttilä on kuin yksi askel joulua kohti.