Matt 18:1-6,10

”Eivätkö enkelit ole palvelevia henkiä? Heidät lähetetään palvelemaan niitä, jotka saavat osakseen autuuden.” Näin Raamatussa selitetään, mitä enkelit oieastaan ovat. Henki on jotakin mikä ei ole aineellisen maailman rajoitusten alainen. Hengellä ei siis ole ruumista, aineellista olomuotoa, jota voisi tieteellisesti tutkia. Voimme siis havaita henkiolennon vain jos sellainen haluaa ilmaista itsensä meille. Enkelien olemassaolo on pohjimmiltaan uskon asia, niinkuin Jumalan olemassaolokin. Emme näe Jumalaa, siksi meidän täytyy vain uskoa häneen. Samoin me saamme uskoa enkeleihin.

Enkelit ovat siis henkiä, oikeastaan pelkkää ajatusta. Huomaamme omasta elämästämme että ruumiimme siirtämistä paikasta toiseen tarvitaan voimaa ja se saattaa olla rasittavaa. Mutta ajatuksemme lentävät vapaasti minne tahansa. Jos minä ajattelen vaikkapa Pariisia en kuitenkaan voi nähdä mitä siellä tapahtuu, koska ihminen näkee silmillään ja silmäni ovat täällä Suomessa niinkuin itsekin olen. Mutta jos enkeli ajattelee jotakin paikkaa niin enkeli on siellä ja näkee mitä siellä tapahtuu. Näin myös se, että suojelusenkelit ovat meidän luonamme tarkoittaa sitä, että enkelit tarkkailevat meitä ja ovat valmiita auttamaan. Sen tähden enkelillä ei myöskään voi olla muotoa eikä näkyvää hahmoa, vaikka voikin tilaipäisesti sellaisen omaksua puhuessaan ihmiselle.

Enkelit ovat Raamatun opetuksen mukaan nimenomaan palvelevia henkiä: he palvelet Jumalaa koska ovat hänen luomiaan ja Herra lähettää heidät palvelemaan meitä. Sana enkeli tarkoittaakin itse asiassa lähettilästä. Raamatussa puhutaan myös kerubeista ja serafeista, jotka palvelevat ja ylistävät Jumalaa hänen valtaistuimensa edessä taivaassa ja jotka myös lasketaan enkeleihin kuuluviksi. Voimme sanoa, että enkelit palvelevat Jumalaa ylistämällä häntä ja meitä tuomalla sanomia Jumalalta ja suojelemalla meitä.

Meille kerrotaan Raamatussa monessa kohtaa, miten Jumala lähetti enkelinsä kertomaan ihmisille tärkeitä asioita. Yleensä hän ei kuitenkaan tee näin. Tavallisesti Jumala opettaa meitä Raamatun sanan välityksellä kun hän antaa Pyhän Hengen kirkastaa sitä sydämellemme. Maallisissa asioissa hän myös johdattaa meitä järjen valolla, jonka hän on luomisessa meille antanut. Saamme myös opastusta toisten ihmisten neuvojen välityksellä. Jeesus myös opetti maallisen elämänsä aikana opetuslapsiaan niinkuin ihminen opettaa toista. Joskus kuitenkin kun Jumala tekee jotakin uutta ja ihmeellistä hänen täytyy lähettää enkeli siitä kertomaan. Näin esimerkiksi kun Jeesus syntyi niin enkelin täytyi kertoa siitä Marialle ja paimenille. Eihän kukaan muutoin olisi voinut uskoa että köyhä lapsi halvassa seimessä olisi Jumalan Poika ja maailman Vapahtaja. Samoin kun Kristus nousi kuolleista tarvittiin enkeliä tyhjällä haudalla kertomaan että hän elää. Opetuslasten oli nimittäin vaikeaa uskoa, että tämä heidän surkealla ja häpeällisellä tavalla surmattu opettajansa oli todella Jumalan Poika.

Enkelit eivät ymmärrä evankeliumin totuutta ja Jumalan salaisuuksia omin voimin sen enempää kuin ihmisetkään ellei Jumala sitä heille ilmoita. Apostoli Paavali kirjoittaa: ”Minulle, kaikista pyhistä vähäisimmälle, on annettu se armo, että saan julistaa kansoille sanomaa Kristuksen tutkimattomasta rikkaudesta ja ilmoittaa sen pyhän suunnitelman, jonka Jumala, kaiken luoja, on ikiajoista asti pitänyt salaisuutenaan. Näin myös avaruuden henkivallat ja voimat tulevat seurakunnan välityksellä tuntemaan Jumalan viisauden kaikessa moninaisuudessaan”. Tämä tarkoittaa sitä, että myös enkelit kuuntelevat evankeliumin julistusta, koska haluavat oppia tuntemaan entistä enemmän Jumalan ihmeellisisiä suunnitelmia.

Tässä maailmassa tapahtuu usein, että voimakkaampi kiusaa heikompia ja pakottaa tekemään mitä haluaa tai houkuttelee tekemään jotakin pahaa. Mutta Jumalan valtakunnassa kaikki on toisin. Jumalan laki on se, että vahvemman pitää auttaa heikonpaa. Näin Jeesus tuli maailmaan meitä opettamaan ja auttamaan, vaikka hän olikin Jumalan Poika. Samoin enkelitkin palvelevat ja auttavat meitä ihmisiä, vaikka ovatkin paljon viisaanpia ja mahtavampia kuin ihmiset. Tästä Jeesus puhui kun hän kertoi lasten enkeleistä jotka aina saavat katsella taivaallisen Isän kasvoja, niinkuin kuulimme tämän sunnuntain evankeliumissa. Jeesus ei tarkoittanut, että vain lapsilla olisi suojelusenkelit. Kristillisen

kirkon opetuksen mukaan jokaisella meistä on oma enkeli joka johdattaa meitä hyvään ja auttaa kaikesta pahasta. Kyllähän aikuisetkin tarvitsevat Jumalan johdatusta, siunausta ja varjelusta siinä missä lapsetkin. Ajatus suojelusenkelistä liitetään usein lapsiin vaikkakin Raamatun kertomuksissa ihmiset joille enkelit ilmestyivät olivat aikuisia. Ehkä lapsen on helpompi ajatella saavansa suojelusta itseään mahtavammilta ja viisaammilta olennoilta kun taas aikuiset haluavat mieluummin pärjätä kaikessa omin voimin.

Tietysti Jumala voisi huolehtia meistä myös suoraan ilman enkeleitä. Mutta se ei ole hänen tapansa toimia. Luoja käyttää käyttää luotuja olentoja välikappaleinaan johdattaessaan ja huolehtiessaan meistä. Näin hän esimerkiksi antaa meille ruuan, mutta ei siten että se putoaisi suuhumme taivaasta vaan niin, että hän antaa auringon paistaa, pilvien sataa vettä, viljan kasvaa ja ihmisten leipoa niin että saamme jokapäiväisen leivän pöytäämme. Näin hän myös auttaa ja johdattaa meitä enkelien välityksellä. Toisinaan saatamme aavistella, että emme ole yksin vaikka luonamme ei ole ketään ihmistä. Enkelit eivät halua kiinnittää huomiota itseensä vaan antaa meille ilon ja rauhan ja johdattaa meitä rakastamaan toisiamme ja luottamaan Jumalan armoon.

Meille kerrotaan Raamatussa myös, että enkelit ylistävät Jumalaa ja näin palvelevat häntä. Mekin saamme esimerkiksi jumalanpalveluksissa tässä maailmassa yhtyä tähän taivaalliseen kiitokseen. Jotkut ihmiset ovat saaneet nähdä vilauksen tästä enekelien ikuisesta palvonnasta. Kuulimme tänään toisessa lukukappaleessa, miten Johannes näki tuhansien enkelien ylistävän Jumlaaa. Vanhassa Testamentissa meille kerrotaan myös miten profeetta Jesaja sai kerran nähdä Jumalan valtaistuimen ja kuulla serafien laulavan hänelle ylistystä sanoen: ”Pyhä, pyhä, pyhä on Herra sebaot. Hänen kirkkautensa täyttää kaiken maan” Näin mekin laulamme tänään ja aina ehtoollista vietettäessä kiitämme Jumalaa hänen hyvyydestään ja sanomme: ”Me kiitämme sinua tästä taivaan lahjasta ja laulamme sinulle ylistystä enkelien ja kaikkien pyhien kanssa” ja sen jälkeen laulamme tämän serafien ylistyslaulun. Kerran taivaan kirkkaudessa saamme kuulla tämän enkelien ylistyksen. Täällä maan päällä meidän täytyy sihen vain uskoa. Siksi saamme nyt nousta tunnustamaan uskomme Isään, Poikaan ja Pyhään Henkeen.