Luuk. 13: 6-9

Onko nyt alkamassa rotan vuosi, vaiko tiikerin, lastenko vuosi vaiko aikuisten? Onko tyttöjen vai poikien vuosi, onnen vai mullistusten vuosi? Mitähän tinat tai uudenvuodentaiat ennustelevat?
Olemme tehneet pitkän matkan. olemme tulleet tähän majataloon saamaan hieman lepoa matkallamme. Tämän vuoden aikana olemme matkustaneet yhden kerran auringon ympäri: vuoden matka, päivä kerrallaan. Äärettömässä avaruudessa matkamme on pieni, mutta elinympäristöömme verrattuna mittaamattoman suuri. Tellus-planeettamme vuosimatkan pituus on vajaa miljardin kilometrin eli gigakilometrin (10 potenssi 9 km) pituinen, noin 939 miljoona km, sillä vuorokaudessa maapallo kulkee noin 2½ miljoona km reilulla sadantuhannen kilometrin tuntivauhdilla (107 517 km/h). Valonopeudella maapallon vuosimatka taittuisi 8 tunnissa ja 38 minuutissa. Kyseinen matka on yhtä pitkä kuin lähes 1 231 kerta menopaluuta kuuhun. Tämä matka on tiedossamme. Mutta kukaan ei tiedä millaista matkaa lähin kiintotähtemme eli aurinko tekee linnunradassamme tai millaista matkaa linnunratamme tekee äärettömässä avaruudessa. Astronomia vaikenee siitä, koska kukaan ei pysty siitä edes spekuloimaan.
Kerroin huikeat tähtitieteelliset luvut edellä, koska ne mielestäni osoittavat Jumalan armon vetovoimaa: Vaikka ihminen ei tekisikään mitään, nukkuessaankin, maapallo on auringon vetovoimassa ja kulkee huikealla vauhdilla auringon ympäri äärettömän suuressa avaruudessa. Pappina voin todeta ajan olevan matka Jumalan armon vetovoimassa.
Pyhässä evankeliumissa kuulemme Herran armopyynnön maailmansa puolesta: ”Herra, anna sen olla vielä yksi vuosi.”
Jumalan sana kertoo meille, millainen vuosi on. Ei ole siis naisten tai miesten vuosi, eikä puun tai puutarhurin vuosi. Vuoden nimi on Jumalan sanan mukaan ”vielä tämä vuosi”, ”anna sen olla vielä yksi vuosi”. Uusi vuosi on siis armonaikaa, uuden toivon, uuden ponnistelun aikaa toisen hyväksi. Uusi vuosi on rakkauden aikaa, sillä Jumalan rakkaus kaunistaa näennäisesti hyödytöntä oliota, ja uusi toivo antaa sille tarkoituksen ja suunnan. Rakkauden ponnistelut tekevät hyödyttömän arvokkaaksi. Tuhon uhka tekee hyödyttömän vakavaksi, mutta hedelmättömälle puulle osoitettu rakkaus tekee puun ja minut iloiseksi.
Jeesus kertoo vertauksen itsestään. Hän on se hyvä puutarhuri, joka ponnistelee hedelmättömän puun eli minun puolesta. Hän otsansa hiessä tekee työtä, ”jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän”. (Joh. 3:16)
Tämä tuleva vuosi on siis Herramme mukaan armon vuosi. Sukupolvet ennen meitä ovat jo käyttäneet nimitystä ”armon vuonna”, ja mekin saamme sanoa, että pian alkaa armon vuosi 2008, Espoon juhlavuosi. Vuoden nimi voisi olla ”vielä tämä vuosi”. Armon vuosi on uuden rakkauden ja toivon, uuden ponnistelun vuosi heikon puolesta. Se on uuden ilon ja luottamuksen vuosi.
Jeesuksen siunaus tulkoon usein niin toivottomalta vaikuttavaan työpaineeseen, se tulkoon koteihimme ja ystävyyssuhteisiimme. Herra Jeesus, siunaa sinä elämämme näivettyneen ja hedelmättömän puun tänään ja rukoile sinä puolestamme pyhää Isääsi, Jumalaa: ”Anna sen olla vielä tämä vuosi”. Jumala Kristuksen kautta Pyhässä Hengessä tekee työtä puolestamme. Hän pitää meitä pystyssä. Hän muokkaa elintilaamme ja tekee sen otolliseksi. Hän kastelee, hoivaa ja leikkaa kuivuneet ja elinkyvyttömät versot pois. Hän ristin puullaan palauttaa elämänpuumme paratiisin puun kaltaisuuteen. Hän antaa synnit anteeksi ja palauttaa elämämme radan Jumalan armon vetovoimaan.
Jumala lahjoittakoon sinulle ”Herran Jeesuksen Kristuksen armon, Jumalan rakkauden ja Pyhän Hengen yhteyden” (2.Kor. 13:13).
Nyt, Herra, rauhaan mennä saan (virsi 49).