Joh. 14: 12 – 14

Jeesus sanoo:
”Totisesti, totisesti: joka uskoo minuun, on tekevä sellaisia tekoja kuin minä teen, ja vielä suurempiakin. Minä menen Isän luo, ja mitä ikinä te pyydätte minun nimessäni, sen minä teen, jotta Isän kirkkaus tulisi julki Pojassa. Mitä te minun nimeeni vedoten pyydätte minulta, sen minä teen.” (Joh. 14: 12 – 14)

Jos. Jos. Jos saisit esittää vain yhden toiveen, mikä se olisi? Jos tietäisit, että ihan oikeasti tuo toive toteutuisi, niin mikä se toive olisi?

Uskon, että nyt niin kirkon penkissä kuin kotituolissa monen mielessä näkyy tällä hetkellä palloja. Lottopalloja. En itse lottoa, mutta tiedän toki, että hurjan monen suomalaisen toive on se seitsemän oikein lotossa. Sellainen reilut seitsemän miljoonaa euroa puhtaana käteen olisi yhdelle jos toisellekin unelmien täyttymys.

Vai olisiko?

Uudenvuodenpäivän aihe on Jeesus-nimi. Ja Jeesus sanoo meille tässä ja nyt, että Jeesuksen nimeen eli Jeesukseen itseensä vedoten me saamme pyytää mitä vain. Siksi en minä ainakaan aio tyytyä johonkin hikiseen muutamaan miljoonaan euroon. Tahdon Jeesuksen nimessä pyytää jotakin taivaallisen hyvää. Pyydän Golgatan ristin sovintoveren ja Herran ylösnousemuksen voiton meille jokaiselle ansaitsemaa iankaikkista elämää! Eli euroista viis, ne on vaan maallista, mutta Taivaalle kyllä siis tahdon sanoa kyllä.

Puhutaan silti vielä vähän lottovoittajista. Eikä siis mistään parin kympin voittajista, vaan näistä lottomiljonääreistä. Olen ymmärtänyt, että heistä moni noudattaa Eino Leinon antamaa ohjetta. Aina on toki vähän riski täällä Aleksis Kiven mailla lainata Leinoa, mutta kun Eino Leino vaan tuntuu oikeasti puhuvan myös lottomiljonääreistä.

Kuuntele nyt:

Kell’ onni on, se onnen kätkeköön,
kell’ aarre on, se aarteen peittäköön,
ja olkoon onnellinen onnestaan
ja rikas riemustansa yksin vaan.

Kai tässä lottovoittajilla on onnen salailussa syynä ihmisten kateuden pelko. Se, että kaikki alkaisivat ruinata rahaa voittajilta.

Mutta miksi me paljon enemmän kuin miljoonia euroja voittaneet, me ikuisen elämän saaneet, miksi me usein osaamme peittää onnemme ja aarteemme lähimmäistemme silmiltä vielä paremmin kuin lottovoittajat rahansa? Olemme tainneet ymmärtää pahasti väärin Jeesuksen tänäänkin pyhässä Evankeliumissa sanomat sanat ”totisesti, totisesti”. Vähän liiankin totisia välillä olemme me kristityt. Kyllä armahdetulla syntisellä saa suu käydä helpottuneeseen hymyyn.

En tarkoita, että uskovan pitäisi olla aina kuin Hangon keksi. Mutta kyllä minä sitä mieltä olen, että voisi se jossakin näkyä, kun on tullut Jeesuksen verellä ostetuksi pois synnin, kuoleman ja Saatanan orjuudesta!

Ei turhaan sanotakaan, että voittajan on helppo hymyillä. Toki täällä meillä usein vielä matkalla ollessa kyyneleet virtaavat, mutta silti meidän on Voittajan, Jeesuksen seurassa lupa valoisaan hymyyn.

Ja Jeesuksen seurassa, Jeesuksen omina, me saamme siis juuri kuulemamme evankeliumin lupauksen mukaan myös tehdä suuria tekoja. Nähdä kuinka ilosanoma Jeesuksesta etenee kun vain rohkeasti kerromme riemuviestiä syntiemme sovittajasta, Herrasta Kristuksesta. Mutta muistathan, ei tämä ole meidän voimistamme kiinni. Jeesus-nimen varassa me työtämme teemme. Ja Pyhä Henki uskon Kristukseen synnyttää ja ylläpitää. Ja onneksi näin. Ilman Jeesus-nimeä, ilman Jeesuksen voimaa, ilman Jeesuksen siunausta, emme me saisi yhtään mitään aikaan.

Mutta Jeesuksen kanssa olemme valloittamassa Suomea ja maailmaa! Välillä lehtien sivuilta ja netin keskustelupalstoilta on tullut viime kuukausinakin sellainen kuva, että kirkko olisi Suomessakin joku poishiipuva muinaisjäänne ja luuseri, häviäjä. Että voiko sitä edes Enkeli taivaan –virttä tai Suvivirttä kohta enää laulaa. Mutta kirkko ei ole häviäjä! Kirkko elää! Kun kirkon Herra, ylösnoussut Jeesus Kristus on voittaja ja elää aina ja ikuisesti! Emme me ole mikään häviäjien joukkue, me olemme jo voiton saaneen Vapahtajamme kansa, jonka tämä Jumalamme kantaa vaikeuksien läpi Taivaan kotiin saakka.

Jeesuksen nimessä, Jeesuksessa itsessään siis, tämä kaikki on ihan jokaiselle tarjolla. Muista, olet voittajan matkassa. Ja jos vielä katsot viereltä, että onko vanhalla puuristillä jotakin merkitystä nykyajan kiillon ja kimalluksen keskellä, vauhdin ja paineiden keskellä, kokeile. Kokeile tulla ristin juurelle ja jättää syntisi siihen. Uskallan luvata, että Jeesuksen nimeen turvaamalla löydät lottovoittoa enemmän. Löydät ikuisen aarteen, saat paikkavarauksen Taivaan kotiin. Monilla matkailijoilla ovat lentokonepaikat tänä talvena monelta menneet lumimyräkköjen keskellä, mutta Taivaan kodin paikkoja ei peruuteta. Kun Jumalalta pyydät, ja Jumala lupaa, se lupaus pitää.

Ja ajattele, kuvittele nyt mielessäsi, vaikka emme voi kuin korkeintaan hyvin, hyvin, hyvin kalpeasti aavistella, kuvittele mitä se on tuo Taivaan koti. Lottovoittaja voi juhlia voittoaan viikon putkeen, joku ehkä vuodenkin, mutta Taivaan juhla on ikuinen.

Tällaisissa merkeissä me saamme alkaa vuotemme. Elää tiukasti tätä päivää, mutta saamme elää samalla hykerrellen jo siitä ilosta, että me saamme esittää Jeesukselle Taivastoiveen, toiveen, joka varmasti täyttyy. Juuri äskenkin kuulit Jeesuksen itsensä sinulle antaman lupauksen: ”Mitä te minun nimeeni vedoten pyydätte minulta, sen minä teen.”

Lottovoiton saaminen on aina epävarma juttu ja tuottaa korkeintaan miljoonia. Jeesus-nimessä on varma voitto ja ikuinen elämä. Sovitaan niin, että sinulla on nyt vain yksi toive. Kumman valitset? Lotto vai Jeesus?

Kiitos kun valitsit viisaasti.